Az amerikai Kongresszus Képviselőháza január 13-án délután másodszor is vádat emelt az Egyesült Államok elnöke ellen a törvényhozás épületének megszállására irányuló lázadás szítása miatt, aminek keretében leszögezte, hogy Donald Trump nem méltó a tisztség betöltésére. A szavazás során minden egyes demokrata és független képviselő az indítvány mellett foglalt állást, de ezúttal csatlakozott hozzájuk 10 republikánus képviselő is. A végeredmény 232: 197 volt.

Az alkotmányos felelősségre vonási ejárás második lépésében a Szenátus mint politikai esküdtszék fog összeülni a Legfelsőbb Bíróság elnökének vezetésével, hogy kimondja az ítéletet.

Mint ismeretes, Trump ellen 2019 decemberében emelt először vádat a Képviselőház az elnök abbéli szerepe miatt, ahogyan megzsarolta az ukrán elnököt, hogy a hadfelszerelési  támogatásért cserébe jelentse be a Joe Biden elleni ukrán vizsgálat megindítását. Akkor a Kongresszus mindkét házában szigorú pártvonalak mentén oszlottak meg a szavazatok, és a Szenátus mindkét vádpontban felmentette Trumpot.

A jelenlegi eljárás rendkívüli gyorsasággal zajlott, mert a képviselőházi vezetés úgy ítélte meg, hogy Trump hivatalban maradsának minden egyes napja, órája veszélyt jelent az amerikai demokrácia épségére nézve. Ez abból fakad, hogy az elnök többszörösen felszólította fanatikus híveit, hogy állítsák meg a hitelesített választási eredmények kihirdetését és annak nyomán Joe Biden új elnök jövő szerdán esedékes beiktatását. Trump igyekezete január 6-án, a novemberi választások végeredményének kihirdetése napján a Kongresszusba való behatolást eredményezte, amelynek során két rendőr és három tüntető életét vesztette. A brit csapatok 1814-es gyújtogatása óta nem fordult elő, hogy a Kapitóliumot bárki ilyen módon veszélyeztesse.

Jelenleg további fenyegetésekről tudnak az illetékes szervek. Értesüléseik szerint a lázadók – akik továbbra sem fogadják el Trump vereségét – újabb rohamra és egyéb erőszakos csekeményekre készülnek, nemcsak Washingtonban, hanem mind az 50 tagállami fővárosban is.

A képviselőházi vita során a Republikánus Párt vezetői csak azokat a párttársaikat engedték felszólalni, akik ellenezték a felelősségre vonást. Így több tucat jobboldali képviselő az egységet meg az összefogást hangoztatta – pontosan azokat a jelenségeket, amelyeknek a meghiúsításán négy éven át dolgozott Trump árnyékában a párt minden egyes vezetője.

A Képviselőház előzőleg felszólította Mike Pence alelnököt – akit Trump már eltaszított magától, mivel az nem volt hajlandó a választási eredmények meghamisítására –, hogy a megfelelő alkotmányos eljárás alapján a kormány tagjainak többségével függessze fel Trumpot tisztségéből. Pence azonban erre nem volt hajlandó. Az elnököt lemondásra is felszólították, ami eleve nem volt várható, és csak e két sikertelen próbálkozás után nyúltak a leváltási eljáráshoz.

Mitch McConnell szenátor, aki néhány napig még a szenátusi többség vezetője marad, eleve bejelentette, hogy majd csak Trump mandátumának lejárta után indítja el a felelősségre vonás második részét.

Nagy kérdés, hogy hogyan alakul tovább az elnök sorsa. Az mindenesetre  egyértelmű, hogy Donald Trump az első amerikai elnök, akit kétszer is leváltásra javasolt a Képviselőház. Ezt már nem mossa le róla a történelem.

A Trump-ellenes második vádirat tervezetének első oldala (Képernyőmásolat)