Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel író Tesztoszteron című művét viszi színre a szabadkai Népszínház magyar társulata a budapesti Kovács Dániel Ambrus rendezésében. A január 14-én bemutatásra kerülő előadásban a társulat férfi tagjai játszanak, valamint egy kisfilmben megjelenik Fülöp Tímea is.

A Tesztoszteron próbái egy évvel ezelőtt kezdődtek, a bemutatót tavaly március 27-re tervezték. A próbák 12 nappal a bemutatót megelőzően szakadtak meg a koronavírus-járvány miatt, mely nemcsak a múlt évre, de két színházi évadra is rányomta a bélyegét. A rendező pedig még egy sajnálatos balesetet is szenvedett, közölte a keddi sajtótájékoztatón Körmöci Petronella társulatigazgató:

– A helyzetünk, a Mladost csipkegyárat illetően azóta sem javult. Dani az udvaron beleesett egy vízaknába és olyan súlyosan megsérült, hogy kétszer is meg kellett műteni. A vízakna még mindig úgy áll a csipkegyárban, és senki nem foglalkozott azzal, hogy azt biztonságossá tegye. De a próbatermek is ugyanolyan rossz állapotban vannak, mint tizenpár éve, amikor odaköltöztünk, vagy még rosszabban – panaszolta a társulatvezető.

A Tesztoszteron egy félresikerült lakodalomról szól, amelyben a férfiak elengedik magukat, és a szebbik nem kárára fogalmaznak meg sztereotípiákat, illetve sértő szavakat. Természetesen mindez csak karikatúra, a komikus előadás senkit sem sért meg.

Kovács Dániel Ambrus most először rendez előadást Szabadkán, de a társulattal már dolgozott együtt, a tavalyelőtt bemutatott Oreszteia előadás látványtervét ő készítette.

– Nagyon élvezem a munkát a társulattal. Nem könnyű és nem is egyszerű itt, de tekintve, hogy Budapesten főleg független színházi produkciókban dolgozom, sok szempontból itt, Szabadkán még mindig ideálisabbak a körülmények, mintha Magyarországon próbálna az ember független színházat csinálni – hangsúlyozta a rendező.

Rókus Zoltánt, a társulat új tagját a Tesztoszteronban láthatja először közönség. A színész azt mondta, nagyon jól érzi magát a csapatban.

– Amikor befejeztem az egyetemet, és rögtön dönteni kellett volna, hogy melyik színházban szeretnék dolgozni, akkor is ez lett volna. Ehhez az is hozzájárult, hogy statisztaként itt szerepeltem először. Már akkor is szerettem, és most is szeretem azt a légkört, ami itt uralkodik – fogalmazott a színész.

Kovács Nemes Andor színművész elárulta, hogy a darabban élő zene lesz, ifj. Kucsera Géza, a társulat zenei vezetője pedig szerepet is kapott az előadásban.

– Hosszú idő után elvállalta, hogy nemcsak muzsikál a színpadon, hanem beszél is. Hihetetlen elemi ösztön van benne a színművészet iránt. Csodálatos az az egyszerűség, ahogy ő a színpadon létezik, és mi ezt nagyon szeretjük, és vele együtt nagyon jót szórakozunk – mondta Kovács Nemes Andor.

Sajtótájékoztató a Jadran klubban. A képen balról jobbra: Ralbovszki Csaba, Hajdú Tamás, Csernik Árpád, Körmöci Petronella, Kovács Dániel Ambrus, Rókus Zoltán és Kovács Nemes Andor (Fotó: SZMSZ/Tóth Imre)

Szereposztás:

STAVROS – Csernik Árpád
KORNÉL – Hajdú Tamás
JANIS – Nyári Ákos
TITUSZ – Pálfi Ervin
KUKAC – Ralbovszki Csaba
TRETÉN – Rókus Zoltán
DIÓ – Kovács Nemes Andor
FÓKUSZ – Baráth Attila
KOJAK  – ifj. Kucsera Géza
ROAD – Ambrus Richárd

A videóban:
ALICIA – Fülöp Tímea m. v.
PAP – Szilágyi Nándor ny. sz.

Jelmezterv – Pesitz Mónika
Díszletterv – Kovács Dániel Ambrus
Fényterv – Majoros Róbert
Video – Baráth Attila
Súgó/ügyelő – Kulhanek Edina
Rendezőasszisztens – Kocsis Valéria
Dramaturg – Brestyánszki B. Rozi

Rendező – Kovács Dániel Ambrus

A darabot szerb nyelvre feliratozták.

A járványügyi rendelkezésekkel összhangban a Népszínház előadásai 18 órakor kezdődnek, a közönségnek pedig a nézőtéren be kell tartania a védőtávolságot és maszkot kell viselnie.

A Tesztoszteront próbája a Jadran színpadon (Fotó: SZMSZ/Tóth Imre)