A Facebook biztonsági csapata arra kéri a cég alkalmazottait, ne hordjanak olyan céges ruhát, kiegészítőket és ne használjanak olyan eszközöket, amelyek elárulhatják, hogy a vállalatnál dolgoznak, írja a TECH rovatában a hvg.hu.

Egy hete rohamozták meg Donald Trump szimpatizánsai a Captioliumot azután, hogy az amerikai elnök újra és újra elismételte: nem hajlandó távozni a hatalomból. Ezek után a Twitter és a Facebook is úgy döntött, blokkolja a fiókjait. A Twitter először csak átmenetileg zárta ki a platformról, majd végleg törölte a fiókját, míg a Facebook először 24 órára, aztán határozatlan időre tiltotta le.

A jelek szerint a Facebooknál komolyan tartanak attól, hogy a cég alkalmazottain bosszút állhatnak a Trump-hívek, a vállalat biztonsági csapata ugyanis azt javasolta a dolgozóknak, hogy ne viseljenek semmi olyan holmit, ami arra utal, hogy a cégnél dolgoznak – számolt be róla az Information. Mindezt úgy tették, hogy a figyelmeztetésben egyszer sem írták le Trump nevét.

A lépés nem meglepő. A tervek szerint január 20-án iktatják be Joe Bident az Egyesült Államok elnökévé, ám időközben szinte az összes amerikai államban megmozdulásokat jelentettek be a Trump-párti támogatók. Emellett a HuffPost arról ír: többen azt tervezik, hogy körbezárják a Fehér Házat, hogy így védjék meg Donald Trumpot.

A Gizmodo ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és a Twitter, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Az elmúlt négy évben ugyanis szinte mindent megengedtek Trumpnak, és még akkor sem korlátozták, amikor például rasszista módon Pocahontasnak nevezett egy szenátort, vagy amikor atomtámadással fenyegette meg Észak-Koreát.

Illusztráció