Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (YUTA) igazgatója szerdán azt mondta, hogy Szerbiában is tervezik a vakcinaútlevél bevezetését, a technikai feltételek teljesülése után ez február végére várható – írja a szerb sajtó.

Seničić szerint külföldre valószínűleg kizárólag ilyen dokumentum birtokában utazhatunk majd.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, több állam, köztük Magyarország is tervezi ilyen, vagy hasonló dokumentum létrehozását.

Lesz magyar vakcinaigazolvány

Az igazgató azt mondta, hogy a covid-útlevél valószínűleg elektronikus applikáció lesz, amely tartalmazni fogja a védőoltásról szóló bizonylatot, a negatív PCR-tesztet, vagy más teszteredményeket.

„Egyértelmű, hogy a jövőben csak ilyen dokumentum birtokában utazhatunk külföldre” – mondta Seničić, aki hozzátette, hogy ez az egyetlen esélye az idegenforgalmi ágazatnak, hogy gyorsan talpra álljon.

Arra a kérdésre, hogy külföldi utazáskor a negatív PCR-teszt mellett kötelező lesz-e a vakcina felvétele, egyelőre nem tudott válaszolni, szerinte még igen képlékeny a dolog, és az is előfordulhat, hogy más szabályok vonatkoznak majd az EU állampolgáraira, illetve azokra, akik nem uniós polgárok.

Illusztráció (Fotó: archív)