Miközben a Szenátus este 8-kor, a Képviselőház pedig 9-kor folytatta a munkát a délutáni erőszak megszüntetése után, az amerikai fővárosban névtelen kormánykörökre hivatkozó híresztelés röppent fel arról, hogy az elnök kabinetje (az amerikai kormány) Donald Trump hivatalból való eltávolításán gondolkodik.

Erre a 25. alktománykiegészítés ad lehetőséget olyan esetekre, ha az elnök képtelen ellátni hivatalát. Ilyenek közé tartozik a szellemi vagy lelki állapot, amely nem tesz lehetővé racionális gondolkodást.

Azt már megerősítették, hogy néhány kormánytag lemondást lebegtetett meg. Jelentős, hogy ez Mitch McConnell szenátor feleségére, a közlekedésügyi miniszterre is érvényes.

Az sem mellékes, hogy a Kongresszusba való betörés nyomán Mike Pence alelnököt a titkosszolgálat kimenekítette a Kapitóliumból, majd este visszatért, hogy lefolytassa a Szenátus ülését.

A 25. kiegészítés szerint az alelnök kezdeményezheti és többségi szavazással ideiglenesen eltávolítható hivatalából az elnök.

Donald Trump szerdai viselkedésével alapos okot nyújtott arra, hogy kormányának tagjai kétségbe vonják szellemi állapotát a választási vereség el nem viselése miatt.

Mindez meg nem erősíthető hír, de nem elképzelhetetlen, különösen azok után, hogy Mitch McConnell, a Szenátus republikánus munkaelnöke erőteljesen állást foglalt saját pártjának azon szenátorai ellen, akik Joe Biden győzelmét kétségbe vonják.

Mike Pence alelnök kezében lehet a helyzet kulcsa