Szerbiában ma több mint száz oltóponton kezdik meg a koronavírus elleni vakcina beadását – mondta hétfőn este Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár.

Đerlek az RTS műsorában hangsúlyozta, hogy vasárnapig megközelítőleg 8.500 egészségügyi dolgozó és 2.500 idősotthonban lévő személy kapja meg az oltást.

„Január 5-től 30 szerbiai városban mintegy 110 oltóponton kezdik meg a vakcina beadását. Eddig 19.500 dózis érkezett a Pfizer/BioNTech védőoltásából, valamint 2.400 adag orosz vakcina is megjött. Ezt vasárnapig mind elhasználjuk, de jövő hétfőn újabb szállítmány érkezik, januárban pedig összesen 80.000 dózis jön majd a Pfizer/BioNTechtől, de a hónap végéig várunk egy komolyabb szállítmányt a Szputnyik V-ből és megjön a kínai vakcina is. Februárban újabb 200.000 adag érkezik a Pfizertől, ezáltal minden héten több és több oltást tudunk beadni a polgároknak“ – mondta Đerlek.

Az államtitkár szerint a védőoltás biztonságos és nincsenek mellékhatásai.

„December 24-e óta nagyjából 1.300 idősotthonban elhelyezett ember kapta meg a vakcinát, és mindössze egynél jelentkezett mellékhatás bőrpír, illetve enyhe fájdalom formájában. A gyógyszerügynökség szakemberei alaposan kivizsgálták a vakcinákat és ők is biztonságosnak ítélték ezeket” – emelte ki Đerlek, aki megismételte, hogy Szerbiában a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és az állam  mindent megtesz, hogy elegendő mennyiségű vakcinát biztosítson polgárai számára.

Illusztráció (Fotó: archív)