Önként visszaküldi a diplomata-útlevelét Szájer József egykori fideszes EP-képviselő, aki korábban az ereszcsatornán át próbált elmenekülni egy általa „házibulinak” titulált brüsszeli partiról – írja a hvg.hu.

A diplomata-útlevél visszaadásáról a Blikk is írt, miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésükre megerősítette azt. A tárca azt ugyanakkor nem közölte, ez pontosan mikor történhet meg, de a válasz alapján feltehetően a közeljövőben.

A diplomata-útlevél visszaadásával Szájert többé nem illeti meg a diplomáciai mentesség, ami azt is jelenti, hogy a belga hatóság lefolytathatja azt az eljárást, amit kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt indítottak a Fidesz volt EP-képviselője ellen. Szájer már a vele kapcsolatos botrány kipattanásakor tagadta, hogy a táskájában talált drog az övé lenne.

A belga ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott további tájékoztatást a volt fideszes ügyében, de kábítószerrel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

Fideszes képviselő orgiázott Brüsszelben

Sajtóinformációk szerint Szájer József mostanra teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, nem látták sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, de még Budapesten sem. A politikus már kiürítette az irodáit, leadta a kulcsait, az igazolványát, szavazókártyáját és a számítógépeit, de a közvetlen kollégái azt nem árulták el, hogy ezt személyesen tette-e.

Szájer József (Fotó: archív)