A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) felszólította Pásztor Istvánt, a tartományi képviselőház elnökét és Igor Mirović tartományi kormányfőt, hogy nyilatkozzanak, miért tiltották ki az N1 Televízió forgatócsoportját a szenttamási razzia évfordulójára rendezett megemlékezésről, tekintve, hogy a tartományi kormány a sajtót meghívta az eseményre.

Az N1 Televízió munkatársait hétfőn nem engedték be a szenttamási pravoszláv templom területére, ahol a bácskai razzia (melynek során a magyar katonai alakulatok mintegy 4.500 szerb, zsidó és roma származású polgárt öltek meg) 79. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést.

A televíziós stáb munkáját a pravoszláv papok akadályozták meg, a bácskai egyházmegye pedig később azt közölte, ez a televízió nem akkreditálta magát az eseményre.

A tartományi kormány január 4-én a honlapján tett közzé információt a megemlékezésről, és közölte, hogy azon jelen lesz Igor Mirović tartományi kormányfő, egyúttal felhívást intézett a szerkesztőségekhez, hogy jelezzék részvételi szándékukat.

A tartományi kormány az UNS megkeresésére közölte, hogy az N1 nem jelezte részvételi szándékát, míg a többi médium, amelyek jelen voltak, akkreditálták magukat.

Azt a kérdést, hogy abban az esetben, ha az N1 előre jelzi részvételi szándékát, akkor beengedik-e őket az eseményre, a tartományi kormány nem kívánta kommentálni.

A tájékoztatásról szóló törvény értelmében tilos a köztájékoztatást végző médiumok szerkesztőinek és újságíróinak közvetlen, vagy közvetett diszkriminációja, függetlenül azok politikai, vagy más személyes meggyőződésétől – emlékeztet közleményében az UNS.

Pásztor István és Igor Mirović (Fotó: Archív)