A szerbiai egészségügyi minisztérium ma dönt arról, hogy mikor és mely szerbiai városokban kezdik meg az orosz Szputnyik V vakcinával való oltást – írja a szerb sajtó.

Ahogyan arról korábban a Szabad Magyar Szó is beszámolt, 2.400 dózis érkezett a védőoltásból.

Ma érkezik Szerbiába az orosz vakcina

A Szerbiai Gyógyszerügynökség biztonságosnak minősítette a vakcinát, ami azt jelenti, hogy a a Pfizer/BioNTech készítette védőoltás után ezt is alkalmazhatják Szerbiában.

„Egyetlen lépést sem hagytunk ki, a bevizsgálás megtörtént, a szakembereink pedig megállapították, hogy a vakcina biztonságos” – mondta Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselője az N1-nek.

Sergej Boljević, egy oroszországban élő szerb orvos is nyilatkozott, aki már felvette a vakcinát. Azt mondta, hogy Oroszországban egyelőre a gyerekeknek és a terhes nőknek nem adják be az oltást.

„Oroszországban először a 18-60 évesek kapták meg ezt a vakcinát, majd a 60 év felettiek is. Kijelenthető tehát, hogy a 18 éven felüliek számára biztonságos. Rövidesen azt is ellenőrzik majd, hogy milyen hatással lehet a gyerekekre, majd ha pozitív lesz a vizsgálatok eredménye, akkor ők is megkaphatják az oltást“ – mondta Boljević.

A szerbiai szakemberek többesége szerint, ahhoz, hogy az ország elérje a nyájimmunitást, mintegy 1,5 embernek kell megkapnia a koronavírus elleni vakcinát.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)