A hétvégén összegyűlt a pénz az SMA betegségben szenvedő Pál Gajódi Olivér gyógykezelésére, hangzott el hétfőn Szabadkán a Pannon RTV székházában megtartott sajtótájékoztatón.

Olivér 2019 decemberében született, SMA betegségben szenved, a Zolgensma nevű gyógyszerrel történő génterápiás kezelés több mint 2 millió euróba kerül. A gyógykezelés költségeihez Szerbiában, Magyarországon és nemzetközi szinten is folyt a gyűjtés, ez pedig sikerrel járt.

A sajtótájékoztatón Gajdos Bajúsz Zolna megköszönte a Pannon RTV-nek a támogatást.

– Július óta mindannyiunk szívébe belopta magát Olivér, aki egy csodálatos, életerős kisfiú, de egy súlyos betegséggel küzd. Sikerült eljutni oda, hogy összegyűlt a pénz Zolgensma nevű gyógyszerre. Olivér január 25-én Magyarországra utazik. Az első lépés az lesz, hogy leválasztják a lélegeztetőgépről, utána megkezdődik a három hónapos génterápia – mondta Gajdos Bajúsz Zolna és hozzátette, ezzel a kezeléssel Olivér harca nem ér véget, mert ezután még folyamatos fizioterápiára lesz szüksége.

Ábrahám Lívia, a Vajdasági Jótékonysági Licit Facebook csoport egyik adminisztrátora kiemelte, hogy ez egy nagy csapatmunka volt, a közösségi médiában létrehozott csoportnak már 27 ezer tagja van.

– Ezt mind önkéntes alapon csináltuk. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki licitet ajánlott fel. Volt olyan éjszaka, amikor 500 licitet engedtünk be. Azért működhetett jól, mert szabályokat állítottunk fel, az adminisztrátorokkal egy chat-szobában mindent megbeszéltünk, de a mobiltelefon is állandóan a kezünkben volt – ecsetelte Ábrahám Lívia és hozzátette, voltak jó kedélyű licitek is, például egy kerékpár, amit a felajánló Adáról hajtott el Zentára, de sok más is, könyvek, nyaralások… Az emberek érezték az összefogást.

Fehér Szilvia a kültéri jótékonysági akciókról – a limonádé és sütemény árusításról – beszélt.

– Ez úgy kezdődött, hogy egy topolyai anyuka kitalálta, hogy a piacon limonádét árul a kislányaival. Sok különböző akciónk volt, gyerekek ajánlottak fel licitet. Őszi, karácsonyi témára voltak akcióink. December 17-én Olivér születésnapjára kértünk liciteket. Nagyon megszerettük az SMS játékokat is, mivel az emberek sokkal könnyebben tudnak elküldeni egy üzenetet, mint hogy elmenjenek a postára befizetni az összeget – mondta Fehér Szilvia és hozzátette, az SMS játékban felajánlott legértékesebb tárgy egy autó volt.

Sajtótájékoztató a Pannon RTV székházában (Fotó: Tóth Imre)