A koronavírus-járvány elleni küzdelem fontos eleme a védőoltás minél hatékonyabb alkalmazása – jelentette ki Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja.

Kon a közszolgálati televízió (RTS) hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy a védekezésben kulcsfontosságú a vakcináció megszervezése, vagyis hogy minél gyorsabban minél több embert oltsanak be. Példaként Izraelt említette, ahol tíz nap alatt több mint egymillióan vették fel a vakcinát.

 

„Számításaink szerint a fertőzés első két hullámában a polgárok 27,5 százaléka fertőződött meg, a harmadik hullámban ez a szám 35-40 százalékra nőtt. A lakosság körülbelül 60 százalékának kell immunissá válnia, hogy elérjük a nyájimmunitást, ami azt jelenti, hogy 1,5 millió polgárnak kellene felvennie a vakcinát. Ez most már csak rajtunk múlik” – fejtette ki véleményét Kon, aki szerint az országban napról napra javul a járványhelyzet.

„A legrosszabb ami történhet, ha várunk a vakcinációval. Az összes védőoltás, ami Szerbiába érkezett biztonságos”- mondta a szakember, aki szerint a maszkot majd akkor tehetjük le, ha az ország polgárainak mintegy 80 százaléka lesz immunis a vírusra, ehhez pedig megközelítőleg 3,5 millió embernek kell felvennie a védőoltást.

Predrag Kon (Fotó: archív)