Az 1942-es razzia áldozataira emlékeztek hétfőn Szenttamáson. A megemlékezésen részt vett Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányfő is. A megemlékezésen viszont nem vehetett részt az N1-es televízió stábja, a szenttamási pravoszláv templom portájára nem tehették be a lábukat. A pravoszláv egyház képviselői azzal magyarázták ezt a döntésüket, mert szerintük „az N1-es televízió úgy viselkedik, ahogy viselkedik”.

Az N1-es televízió felvételén látható, ahogy a tartományi elöljárókkal, miközben azok haladnak befelé a templomba a televízió újságírónője közli, hogy az egyház képviselői megtiltották számukra a tudósítást a megemlékezésről, semmilyen választ nem kaptak sem Pásztortól sem Mirovićtól.

A Független Vajdasági Újságírók Szövetségének (NDNV) elítéli és az újságírói munka akadályozásának ítéli meg a szenttamási eseményeket. „Aggasztó, hogy ez egy olyan közérdekű eseményen, amelyre meghívást kaptak a tartományi kormány képviselői is, a szerb ortodox egyház képviselői maguk döntenek arról, hogy ki vehet részt azon és ki nem” – áll a közleményükben.

A szenttamási pravoszláv templom épülete, ahol a megemlékezést tartották ( Fotó: internet)