Hét halottja és legalább húsz sérültje van Horvátország eddigi legnagyobb földrengésének, a Zágrábtól ötven kilométerre lévő Petrinjában és környékén. A keddi Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengést több utórengés is követte – írja a szerb sajtó.

Horvátországban szerda reggel is voltak utórengések, 6:15-kor, illetve 6:26-kor egy 4,8-as és egy 4,9-es erősségű földmozgást mértek.

Andrej Plenković horvát kormányfő, aki kedden a katasztrófa helyszínére érkezett azt mondta, hogy nincsenek végleges adatok az áldozatok számáról, de legkevesebb heten vesztették életüket a keddi földrengésben. Petrinja városában a házak többsége lakhatatlanná vált,  szünetel az áram- és vízsszolgáltatás.

Nem hivatalos információk szerint egy szerb állampolgár is van a halálos áldozatok között. A rengés sérültjeit zágrábi kórházakba szállították. Sokan ajánlottak fel szállást azoknak, akik fedél nélkül maradtak.

„Szerdán nyitunk egy folyószámlát, amelyre pénzadományokat várunk, a polgárok így segíthetnek a bajbajutottakon. A kormány 16 millió eurós gyorssegélyt biztosít az érintett településeknek” – mondta a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy rengeteg helyről ígértek segítséget a földrengés károsultjai számára.

Vučić: Szerbia kész minden segítséget megadni Horvátországnak

Kedden délután a Horvát Szeizmológiai Intézet 16 rengést észlelt a környéken.

Folyik a romeltakarítás (Fotó: FoNet)