Megalapításának 130. évében új szárnnyal bővült a Szabadkai Városi Könyvtár épülete, a három emelet olvasótermeknek ad majd helyet. Az évfordulóra, egy, Városi Könyvtár történetét bemutató 700 oldalas monográfia is megjelent.

A 800.000 eurós beruházás a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Az új épületrészt hétfőn felkereste Pásztor István tartományi házelnök, Stevan Bakić szabadkai polgármester, Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, továbbá Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

– A jubileumi év nehéz kihívások elé állított mindenkit, de a járvány ellenére sikerült megvalósítani azt, hogy a könyvtár épülete mintegy 400 négyzetméteres területtel bővüljön, azaz az olvasótermekkel és az udvarral – mondta köszöntőjében Dragan Rokvić, könyvtárigazgató.

Pásztor István, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy pártja teremtette meg ennek a beruházásnak a lehetőségét. Stevan Bakić polgármester arra emlékeztetett, hogy szeptemberben még az építési munkálatokat tekintették meg, az év utolsó napjaiban pedig már az új olvasóteremben ülhetnek.

Pásztor Bálint, a VKT elnöke elmondta, az épület mostani felújítása a legjobb példa arra, hogy hogyan lehet ötvözni a modern elvárásokat az értékek megőrzésével.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a szabadkai könyvtár épülete az egyetemes magyarság szempontjából is kiemelt jelentőségű. Nemcsak az épület műemlék jellege miatt, hanem mert Kosztolányi Dezsőhöz és Csáth Gézához is kapcsolódik.

Pásztor Bálint, Stevan Bakić, Pásztor István és Dragan Rokvić megtekintik az egyik új olvasótermet