Noha a szerb kormány a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartását csak 21 óráig engedélyezi, a titkos koronapartik egész éjjel tartanak. Ezeket a rendezvényeket Belgrád-szerte kávézókban és klubokban szervezik, melyeknek megvannak az adottságaik, hogy a bulit „észrevétlenül” lehessen megtartani a hátsó helyiségekben vagy a pinceszinten, amely az utcáról nem látható. Az ilyen bulikba bejutni sem könnyű: az amerikai szesztilalmi időket idéző módon csak azokat engedik be, akiknek neve szerepel egy adott névsorban, vagy akiknek ajánlásuk van megbízható személyektől. Az pedig természetes, hogy a diszkréció alapvető követelmény, tudatja összeállításában a nova.rs portál.

Ezeken a rendezvényeken a résztvevők nem tartanak be egyetlen egyet sem a járványvédelmi intézkedések közül: senki sem hord maszkot, nincs védőtávolság az emberek között, a buli ugyanolyan, mint a járványt megelőző időben megszokott volt. Ezeknek az összejöveteleknek rendszeres résztvevői az ismert közéleti személyiségek is. Az egyik legutóbbi koronapartit több belgrádi klub tulajdonosa, egyesek szerint Aleksandar Vučić államfő barátja szervezte, aki egy újabb klubjának tartott ünnepélyes megnyitót anélkül, hogy bármely, erre illetékes hatóság közbeavatkozott volna. A nova.rs szerint ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy a tulajdonos „fontos személyiség” Belgrád Óváros Községében, mióta a haladók átvették ott a hatalmat.

Ugyanez a tulajdonos már bejelentette azt is, hogy „koronaszilveszterezést” szervez. Hogy a törvény nem mindenkire vonatkozik egyformán, az abból is kiderül, hogy a főváros régi negyedében a rendőrség szorgalmasan kutatta és oszlatta fel a hasonló típusú rendezvényeket – miközben ennek a személynek egyetlen szórakozóhelyére sem tévedt be.

„Már három koronapartin voltam és nagyon jól szórakoztam. A társaságom ezekre a helyekre ajánlás révén jut be és lényegében jobb a buli, mint korábban. Vannak emberek szép számban, de nincsen tömegnyomor, mindennek van egy kis »tiltott gyümölcs-íze«, ami miatt még izgalmasabb az egész. Azt játsszuk, hogy mi vagyunk az ellenállók, akik szembeszegülnek Belgrád megszállóival” – mesélte a Nova.rs-nek az egyik ilyen parti résztvevője.

A portálnak élményeiről egy fiatal bankár is beszámolt, noha ő egy olyan bulin volt jelen, melyet a rendőrség feloszlatott: „Délután hat körül érkeztünk, munka után és hát senki sem bolondult meg 21 órakor hazamenni. Éppen bemelegedtünk, nem volt kedvünk távozni. A tulaj normálisan viselkedett, nem zavart ki bennünket, csak egy kicsit lehalkította a zenét és eloltotta a központi fényeket. Remek volt. Valószínűleg valamilyen kapcsolatban van az államfő barátjával, mert nem nagyon izgatta magát. Meg különben is, az emberek a szokásosnál többet fogyasztottak, valószínűleg jól is keresett ő aznap” – mesélte élményeit.

Belgrád mellett még Novi Pazar emelkedik ki a szerbiai városok közül a tiltott bulik szervezésében: az egyik vendéglátó helyre még a csendőrség is kiszállt – de már másnap ugyanabban a kocsmában még nagyobb bulit szerveztek…