Kevés olyan év van a történelemben, amit egy szóval össze lehet foglalni és jellemezni. A 2020-as évről az egész világon mindenkinek ugyanaz jut majd eszébe: koronavírus. Négy részletben tekintjük át, hogy mi minden történt még 2020-ban, amelynek színe a klasszikus kék volt, búcsút vettünk több hírességtől, tovább romboltuk a környezetet – és jól megtanultunk kezet mosni.

Január

Az év első napján már hivatalosan is tudunk a koronavírusról, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szilveszter napján bejelenti, hogy ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járvány tört ki Kínában.

Ausztráliában tűzvész pusztít. A bozóttüzek már halálos áldozatokkal is járnak, a füst miatt a levegő minősége számos településen egészségre ártalmas. Több millió állat pusztul el a tűzben.

Irán végleg felmondja a 2015-ös atomalkut. Trump elnöknek „köszönhetően” Irán már korábban érvénytelennek tekintette a szerződést, mostantól viszont már egyetlen megkötést sem vesz figyelembe.

Harry herceg és Meghan Markle bejelentik, hogy elhagyják a királyi családot. Most először a pár saját sajtóközleményt ad ki, a Buckingham-palotától függetlenül. II. Erzsébet királynő néhány nap gondolkodás után elfogadja a pár döntését és elengedi őket a királyi családból.

Harry herceg és Meghan Markle távoznak a királyi családból (Fotó: Wikipedia)

Harry herceg és Meghan Markle távoznak a királyi családból (Fotó: Wikipedia)

Putyin és Erdogan elnökök felavatják a Török Áramlat gázvezeték fekete-tengeri szakaszát. A jelképes gázcsap elfordítása közben Erdogan mellett Aleksandar Vučić áll.

Diego a galapagosi óriásteknős nyugdíjba vonul. A faj megmentésére létrehozott programba 14 hímet választottak be, közülük Diego legendásan szoknyavadásznak bizonyult. Az utódok negyven százalékának ő az apukája.

Diego, a szoknyavadász óriásteknős nyugdíjba vonul, miután teljesítette kötelességét a fajmentő programban (Fotó: Wikipedia)

Diego, a szoknyavadász óriásteknős nyugdíjba vonul, miután teljesítette kötelességét a fajmentő programban (Fotó: Wikipedia)

Novak Đoković győzelmet arat az Australian Open tenisztornán.

Felfedezik a Földön található legősibb szilárd anyagot. A meteorit 1969-ben csapódott be a mai Ausztrália területén, ez tartalmazta a csillagport, amelyről most kiderült: mintegy hétmilliárd éves.

Megkezdődik a szenátusi tárgyalás a Donald Trump elnök ellen indított alkotmányos felelősségrevonási eljárásban (impeachment). Az eljárás még előző évben vette kezdetét, mert Trump megzsarolta Ukrajnát, hogy az kezdeményezzen vizsgálatot Trumpnak a 2020-as választási kampányban várható ellenfele, Joe Biden ellen.

Szögi Csaba nyeri meg a vajdasági magyar drámaíró versenyt.

A történelem legnagyobb karanténját hozzák létre Kínában, Vuhan körül. A 11 milliós városból indult a koronavírus. A távolsági közlekedés beszüntetése után lezárják az utakat, beszüntetik a repülős és vasúti közlekedést. Az iskolák bezárnak, ünnepségeket tartani tilos. Mivel a környező települések is a tilalom mellett döntenek,  a karantén több mint 56 millió embert érint.

Vuhan köré a történelem legnagyobb karanténját vonták (Fotó: Wikipedia)

Auschwitzban a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóját ünneplik. A 61 külföldi küldöttség részvételével megrendezett ünnepség fő vendégei a túlélők.

Kobe Bryant életét veszti helikopter-balesetben. A 41 éves olimpiai bajnok kosárlabdázó a Los Angeles Lakers sztárja volt.

Kobe Bryant 2015-ben, miután bejelentette visszavonulását (Fotó: Wikipedia)

Kobe Bryant 2015-ben, miután bejelentette visszavonulását (Fotó: Wikipedia)

A „Végítélet órájának” mutatója még közelebb kerül az éjfélhez. Már csak 100 másodpercünk van a végig. Az órát kutatókból, tudósokból álló szervezet gondozza és azt jelzi, hogy az emberiség milyen közel áll a teljes pusztuláshoz.

A Gazprom szerint már egymilliárd köbméter gáz áthaladt a januárban felavatott Török Áramlat gázvezetéken. A szerb szakasz már elkészült, a magyarok felé a következő évben tervezik a gázszállítást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzetet hirdet ki. Adataik szerint a vírus már 18 országban van jelen, a WHO mégsem jelenti ki egyértelműen, hogy a Kínából származó új koronavírusról van szó.

Beteljesül a Brexit: az Egyesült Királyság január utolsó napjával kilép az Európai Unióból. Az EU szempontjából az Egyesült Királyság már hivatalosan is harmadik országnak számít, döntéshozatalban ezentúl nem vehet részt. Az EU még egy utolsó mentőövet dob a briteknek, 2020. év végéig még élhetnek egy „átmeneti időszak” lehetőségével.

Február

Különleges, úgynevezett palindróma nap van másodikán, a dátum 02022020 visszafelé olvasva is ugyanaz. Legközelebb csak 101 év múlva lesz ilyen dátum.

Megkezdődnek az amerikai elnökválasztási kampány előválasztásai, Trump az újraválasztásában bízik, a Demokrata Pártban 11 „versenyző” sorakozik fel a rajtvonalnál.

A Diamond Princess kirándulóhajó karantén alá kerül Japánban, miután az utasok közül többen is megfertőződtek koronavírussal.

A Diamond Princess karantén alá kerül, miután több utasról kiderült, hogy megfertőződtek koronavírussal (Fotó: Wikipedia)

A Diamond Princess karantén alá kerül, miután több utasról kiderült, hogy megfertőződtek koronavírussal (Fotó: Wikipedia)

Donald Trump elnököt a szigorúan pártalapú szenátusi szavazás felmenti az impeachment eljárásban megjelölt vádak alól.

Megdől az antarktiszi melegrekord. Az Argentínához tartozó Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius fokot mérnek.

Az Egyesült Államokban meghal az első koronavírusos beteg. Az esetet csak áprilisban ismerik be.

Meghal Li Ven-Liang, az a kínai orvos, aki először megpróbálta felhívni a figyelmet a koronavírusra. Miután a járványt a világ nyilvánossága előtt is felfedte, az orvost a kínai hatóságok elmarasztalták és megvádolták álhír terjesztésével.

Elbontják Szabadka egyik jelképét, a Zsolnay-féle zöld szökőkutat. A szecessziós, 19. századi tervek szerinti alkotás helyére egy modern szökőkutat terveznek emelni.

Elbontják a szabadkai zöld Zsolnay szökőkutat (Fotó: Szappanos Veronika)

Elbontják a szabadkai zöld Zsolnay szökőkutat (Fotó: Szappanos Veronika)

Heves esőzések segítenek véget vetni az Ausztráliában tomboló tűzvésznek. Közel hárommilliárd állat pusztult el a több mint 18 millió hektárt érintő tüzekben.

Az eddig „új koronavírusnak” nevezett betegség hivatalosan új nevet kap: COVID-19.

Havazik Bagdadban, száz év alatt másodszor fordul elő a különös jelenség.

Az év januárja a valaha mért, globálisan legmelegebb január volt a Földön. (USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala)

Roger Stone-t 40 hónap börtönre ítélik. Trump elnök hű szövetségese és tanácsadója hét alkalommal hazudott a Kongresszus előtt a Trump megválasztásával kapcsolatos orosz befolyás vizsgálatának ügyében. (Trump később eltörli Roger börtönbüntetését.)

Olaszországban elszabadul a koronavírus, 10 várost teljesen lezárnak az északi területeken.

A milánói Dóm előtt védőöltözetben közlekednek az olaszok (Fotó: Shutterstock)

A milánói Dóm előtt védőöltözetben közlekednek az olaszok (Fotó: Shutterstock)

Kína elismeri, hogy 1949 óta (Kínai Népköztársaság megalakulása) a legsúlyosabb egészségügyi vészhelyzettel küzd a koronavírus-járvány miatt.

Harvey Weinsteint bűnösnek találják szexuális zaklatás és erőszaktevés vádjában a New Yorkban zajló perben. A producer és a Miramax korábbi tulajdonosa ellen közben Los Angelesben is vádat emel az ügyészség nemi erőszak miatt. A #meetoo mozgalom még 2017-ben kezdődött, amikor kiderültek Weinstein szexuális zaklatási ügyei.

Mekka és Medina lezárásra kerül a koronavírus miatt. Szaúd-Arábia megtiltja a beutazást az egész országba, vallási okokból sem érkezhetnek látogatók. (A későbbi ramadán idejére is zárva maradnak a mecsetek.)

Negatív rekord a tőzsdéken. A Dow Jones mutató történelmi mélységet zuhan (egy hét alatt -4000 pont) a koronavírusnak köszönhetően.

Orbán Viktor találkozik Pásztor Istvánnal a budapesti Karmelita kolostorban. Orbán támogatásáról biztosítja Pásztort, egyeztetnek a közelgő szerbiai választásokkal kapcsolatban.

Március

Igazolják az első koronavírus fertőzést New Yorkban. A beteg egy egészségügyi dolgozó, aki Iránból utazott haza Amerikába.

Előválasztások az Egyesült Államokban: Joe Biden emelkedik ki a demokrata párti mezőnyből.

Magyarországon és Szerbiában is megjelenik a koronavírus. Utóbbi országban egy topolyai üzletember a nulladik beteg.

Kiírják a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokat Szerbiában.

Moszkvában sosem volt ilyen meleg tél (140 éve jegyzik az adatokat) 7,5 Celsius fok volt az átlagos hőmérséklet az orosz fővárosban.

Olaszországban korlátozó intézkedéseket vezetnek be. Néhány napon belül az egész ország zárlat alá kerül.

Rómában is kiürülnek az utcák, Olaszország zárlat alatt (Fotó: Shutterstock)

Rómában is kiürülnek az utcák, Olaszország zárlat alatt (Fotó: Shutterstock)

Az amerikai tőzsde újabb negatív rekordot produkál. Már nemcsak a koronavírus, hanem a Szaúd-Arábia és Oroszország között kialakult olajár-háború is gyengíti a tőzsdéket.

Országos veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon. Bezárnak az oktatási intézmények, a kormány tíz akciócsoportot állít fel. A március 15-i programok elmaradnak.

Magyarországon veszélyhelyzetet hirdet a kormány (Fotó: Szappanos Veronika)

Magyarországon veszélyhelyzetet hirdet a kormány (Fotó: Szappanos Veronika)

A WHO hivatalosan is világjárványnak minősíti a COVID-19-et. A Kínán kívül észlelt fertőzések száma ekkor már kéthetente 13-szorosával emelkedik.

Harvey Weinsteint 23 év börtönre ítélik.

Mianmarban felfedezik a legkisebb méretű dinoszaurusz nyomait. A 99 millió éves borostyánban rejtőző koponya alapján az állat testhossza 5 centiméternyi lehetett és a földtörténeti középidőben 250-65 millió évvel ezelőtt élt.

Aleksandar Vučić lemondja a kampányrendezvényeket, az áprilisra kiírt választások időpontján (egyelőre) nem vátoztat.

Az Egyesült Államok lezárja határait az Európai Unió felől érkezők előtt.

Bill Gates visszavonul a Microsoft éléről. Bejelentése szerint ezek után jótékonykodásnak szenteli az életét.

Montenegró is lezárja határait. Bevallásuk szerint náluk még nincs koronavírus fertőzőtt.

Európában terjed a koronavírus, Olaszország után Spanyolország, Franciaország, Nagy Britannia is ijesztő adatokat közöl.

Szerbia zárja a határokat, csak szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba, de ők is karantén-kötelezettség mellett. Szükségállapot lép életbe, hétvégi kijárási tilalommal.

Szerbiában kijárási korlátozás lép életbe 2020 márciusában (Fotó: Shutterstock)

Szerbiában kijárási korlátozás lép életbe 2020 márciusában (Fotó: Shutterstock)

A koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről egyeztet Orbán Viktor és Aleksandar Vučić Budapesten.

Japán bejelenti, hogy elhalasztják az olimpiát, egyelőre egy évvel.

Tokió elhalasztja a nyári olimpiai játékokat (Fotó: Wikipedia)

Tokió elhalasztja a nyári olimpiai játékokat (Fotó: Wikipedia)

Károly herceg is megfertőződik a koronavírussal.

Aleksandar Vučić elnök felveti a teljes kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét a koronavírus miatt.

Magyarországon is kijárási korlátozás lép életbe. A kormány a „felhatalmazási törvény” megszavazásával rendeleti kormányzást vezet be.


Köszönjük, hogy velünk tartottak idén. Olvassanak minket 2021-ben is, és ha tehetik, támogassák a Szabad Magyar Szót.
Milyen évünk volt 2020-ban címkép 4/1 (Montázs)