A minap a francia kormány a parlament elé utalta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében azok számára válik majd lehetővé a tömegközlekedésben való részvétel, az éttermek, kulturális intézmények és más közintézmények látogatása, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát, a francia közéletben vita alakult ki, hogy az úgynevezett „zöldútlevelek”, melyeket a beoltottak kaphatnának, kötelezőek lesznek-e mindazok számára, akik egy bizonyos idő múltán külföldre szeretnének utazni.

Egyes repülőgép-társaságok képviselői szerint ez nem új keletű ötlet, hiszen több országba ma sem lehet beutazni, ha az utas nem vett fel bizonyos oltásokat. Tanzánia például nem fogad senkit, aki nem vette fel a maláriaellenes oltást.

Izrael is tervezi, hogy úgynevezett zöldútleveleket ad ki azon polgárai számára, akik felvették a koronavírus elleni oltást. Ezen útlevelek birtokosai amellett, hogy szabadon részt vehetnek kulturális rendezvényeken vagy éttermeket látogathatnak, mentesülnek a karanténkötelezettség alól is, ha kontaktszemélynek bizonyulnak egy-egy fertőzött környezetében. A beoltottak külföldre is kötelező tesztelés nélkül utazhatnak.

Magyarországon Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a héten arról beszélt, hogy „az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban”. Újságírói kérdésre, miszerint lehetségesnek tartja-e a kormány, hogy lesz olyan szabályozás, amely különbséget tesz az emberek között aszerint, hogy beoltatták-e magukat a koronavírus elleni vakcinával, hogy lesz-e például vakcinaútlevél, vagy a mozik, színházak, fesztiválszervezők megszabhatják-e, hogy a rendezvényt csak beoltottak látogathatják, a miniszter azt válaszolta: „Egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.”

Ugyancsak a héten a magyar kormányfő, Orbán Viktor is arról beszélt: „Megnéztük a vakcinaigazolás digitális verzióját, mert arra készülünk, hogy akik már védettek, átestek korábban a fertőzésen vagy a vakcinával beolttatták magukat és így védetté váltak, nekik legyen egy igazolványuk, amely arról szól, hogy védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit. Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk.”