Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – jelentette be csütörtök délután a londoni miniszterelnöki hivatal és az Európai Bizottság, írja hírügynökségi jelentések alapján a 444.hu.

A brit miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki a megállapodásról, ami az Egyesült Királyság és az Európai Unió Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatait szabályozza, és csak szuperlatívuszokban szólt az egyezségről, azt írták, ezzel a britek megkapnak mindent, ami mellett 2016-ban a Brexit-népszavazáson letették a voksukat.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Michel Barnier, az EU főtárgyalója csütörtök délutáni sajtótájékoztatójukon szintén dicsérték a megállapodást, amit von der Leyen kiegyensúlyozottnak és fairnek nevezett. A Bizottság elnöke szerint a megállapodás tiszteletben tartja az EU versenyjogi szabályait, és az EU lehetőségeket kapott arra, hogy reagálni tudjon, amennyiben az általa fairnek tekintett piaci verseny feltételeit a britek esetleg megsértené.

Ezen kívül az Egyesült Királyság és az EU számos területen a továbbiakban is együtt fog működni, ilyen például a biztonságpolitika, a közlekedés, az energiaszektor vagy a klímaváltozás.

Michel Barnier szerint a mai megkönnyebbülés napja, ugyanis az idő nem szorít többé, miután megvan a megállapodás.

A megállapodás tényleges tartalma egyelőre nem nyilvános.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen 2020 elején, Londonban (Fotó: AP/Kirsty Wigglesworth)