Anton Pavlovics Csehov: A három nővér című művét mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata december 30-án 19 órakor. A rendhagyó előadásról sajtótájékoztatón beszéltek a színészek és a rendező.

– Amikor Urbán András igazgatóval arról beszéltünk, hogy komédiát kellene színpadra állítani, akkor Góli Kornélia dramaturggal, a pedagógiai szempontokat is figyelembe véve próbáltunk olyan darabot találni, amellyel a társulat, illetve a színészek is fejlődnek – magyarázta bevezetőjében Puskás Zoltán rendező, hogy miért esett a választás Csehov művére.

– Lehetetlennek tűnt, hogy három férfi színész eljátssza Csehov Három nővérét. Annyira erős a struktúrája, és stilisztikailag a nyelvezete, ami nem engedi meg a más szöveg hozzáadását. Köszönve Góli Kornélia dramaturgnak rájöttünk, hogy hogyan tudunk úgy megfogalmazni mai dolgokat, hogyan tudunk másról is beszélni, nemcsak a három nővérről, és hogy hogyan tud a Kornélia által írt szöveg találkozni Csehovval – magyarázta Puskás.

A rendező elmondta, a munkafolyamat során volt egyféle laboratóriumi munka is, ugyanis nem titok, hogy az előadásban lévő dokumentarista pillanatokat Puskás Zoltán életéből merítették.

– Ez sem könnyű, egy embernek felvállaltan kirakni magát a nagyközönség elé, de a dramaturgnak és a színészeknek köszönve ez sikerült, mert ebben partnerek voltak. A szöveget illetően Csehov összes művéből dolgoztunk, és abban megtalálhatók azok a mondatok, amik számunkra fontosak és kapcsolódnak a témához, mely mindegyik művénél megtalálható: az elvágyódás, a boldogságkeresés… A következő lépés, hogy ezt a három embert transzszexuális egyénként fogalmaztuk meg – mutatott rá a rendező, majd hangsúlyozta:

A célom, hogy az emberek elfogadják és megértsék a melegeket, ezt a populációt – mindegy, hogy meleg, transzszexuális, biszexuális, vagy bármilyen beállítottságú. Azt gondolom, akkor tudunk erről a témáról finoman beszélni, ha nem akarjuk senkire ráerőltetni ezeknek az embereknek a fájdalmait, a kitaszítottságát, hanem megpróbáljuk megkeresni, hogy mitől vagyunk ugyanazok, mivel emberek vagyunk, és mi az, ahol mindenki találkozik, függetlenül attól, hogy milyen szexuális beállítottságú az egyén

– fogalmazott Puskás Zoltán és hozzátette, a munkafolyamat számára felért egy terápiával, hiszen egyrészt a pandémia miatt az elmúlt hónapokban nem sok lehetősége volt alkotni, másfelől pedig az előadás színpadra állítása részéről egy őszinte feltárulkozást igényelt, a Kosztolányi Színház társulatától azonban óriási szeretetet kapott.

Kucsov Borisz színművész is azt hangsúlyozta, hogy egy nem mindennapi, izgalmas előadást láthat majd a közönség:

– Ez a csehovi keresztmetszet többek között azért is különleges, mert azok a témák, amikkel foglalkozik, azok az emberi, lelki dolgok, és a központi téma – a transzszexualitás, nemi identitás keresése, elfogadása és lelki megélése – ezúttal nem a társadalomra hárítják a problémát és nem attól várják a megoldást, hanem a személyes monológokon keresztül igyekszik szólni a közönséghez – mondta Kucsov és reményét fejezte ki, hogy a nézők azonosulni tudnak majd az előadással, és az gondolatokat ébreszt bennük.

Mészáros Gábor a karaktereket mutatta be:

– Irina szerepében Búbos Dávidot láthatjuk, aki a független, fiatal embertípust szimbolizálja. Kucsov Borisz játssza Mását, aki a lendületes művészjellem, jómagam pedig Olga, a tanár szerepét játszom. Ez azért fontos, mert ez a három sztereotípia által az emberek könnyebben tudnak azonosulni azokkal a problémákkal, amelyekről beszélünk – magyarázta Mészáros Gábor.

Búbos Dávid, azt emelte ki, hogy egy színész számára Csehovval foglalkozni nagy kihívás.

– Nagyon nehéz szövegekről beszélünk, és olyan szituációkról, melyek látszólag nem szituációk, de mégis azok, és szituáció-értékűek – hangsúlyozta Búbos Dávid.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a KDSZ korlátozott létszámban tudja fogadni az érdeklődőket, ezért előzetes regisztráció szükséges a jegy@kosztolanyi.org e-mail címen, vagy a 065/54-33-203-as telefonszámon.

Szereplők:

Olga – Mészáros Gábor

Mása – Kucsov Borisz

Irina – Búbos Dávid

Rendező, díszlet, jelmez: Puskás Zoltán

Zene: Erős Ervin és Klemm Dávid

Dramaturg: Góli Kornélia

Jelmezkivitelező: Geró Katalin

Rendezőasszisztens: Szerda Zsófia

Fényterv: Majoros Róbert

A három nővér szereplői és a rendező: Búbos Dávid, Puskás Zoltán, Kucsov Borisz és Mészáros Gábor (Fotó: SZMSZ/Tóth Imre)