Sorra jelentik be az országok, hogy nem fogadnak utasszállító járatokat Nagy-Britannia felől, a napokban felfedezett, új vírustörzs behurcolását és terjedését szeretnék így akadályozni.

Magyarország december 22-től nem fogad Nagy-Britanniából felszálló utasszállító járatokat, a tilalom az onnan induló privát, üzleti repülőgépekre is vonatkozik – írja az Airportal. A két ország közötti áruszállító járatokat nem érinti a döntés.

Vasárnap reggel Hollandia volt az első ország, amely bejelentette, hogy leállítja a légi forgalmat a brit utasszállító járatokra vonatkozóan. Hamarosan több ország is követte és Belgium, Franciaország, Németország, Ausztria, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia is csatlakozott, majd Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador is közölte, nem fogad brit utasszállító repülőket. Lengyelország, Norvégia, Dánia és Magyarország keddtől zárta a reptereket a brit utasok előtt.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy még nem sikerült ellenőrzés alá vonni a nemrégiben azonosított, új koronavírus-törzset, ezért van szükség jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészeken. A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

A repülésre vonatkozó tilalmat minden ország más időtartamra szabta ki, van, ahol csak 48 órára érvényes, máshol év végéig nem engedik be a briteket.

Franciaország hétfőn leállította a személy- és teherforgalmat is Dover kikötője felől. Kizárólag olyan teherszállítmányokat fogadnak a francia oldalon, amely személyzet nélkül „utazik”. Az Eurotunnel (Csatorna-alagút) is félig bezárt, az angol oldalról nem indulhatnak vonatok; a francia oldalról még indulnak járatok, személyforgalom nélkül.

Egyelőre a földön maradnak a brit gépek: London Heathrow (Fotó: Wikipedia)