Két borjúfóka utazik a Palicsi Állatkertbe a Nyíregyházi Állatparkból a segítség a határ menti állatkerteknek program keretében.

A Nyíregyházi Állatpark közleménye szerint rendkívül fontos küldetésnek tekintik, hogy a határon túli magyar lakta területek állatkertjeivel is jó kapcsolatot ápoljanak és segítsék működésüket. Amikor megtudták, hogy Palicson elpusztultak a borjúfókák, a segítségükre siettek. Így a 18 éves Kuksza és párja, a 19 éves Beni – akiknek már többször volt borja az Állatparkban – most Palicsra kerülnek.

A szállítást több hónapnyi papírmunka és állat tréning előzte meg. A kollégákkal a takarmány és vitaminadagok mellett egyeztettek a tréningezés rutinjáról is és felkészítették az úszólábúakat a „beládázásra” és az utazásra. Az állatok jó kezekben lesznek, hiszen a palicsi kollégák már többször ellátogattak Nyíregyházára tapasztalatcserére. A fókák remélhetőleg ugyanolyan jól fogják magukat érezni új otthonukban is.

A hétfőn útnak indult fóka pár a borjúfóka fajhoz tartozik, gyakori állat, az északi félteke partközeli vizeiben általában megtalálható. Fogságban jól tartható és szaporítható, ezért az állatkertek szívesen   gondoznak borjúfókákat.

A határ menti állatkertek segítése program keretében legközelebb Eszékre kerülnek majd oroszlánkölykök, utána pedig Nagyvárad kap egy szibériai tigrist Nyíregyházáról.

Kuksza és Beni hétfőn indult új otthonába, a Palicsi Állatkertbe (Fotó: Balázs Attila/MTI)