A szerb kormány a legutóbbi ülésén a támogatott áramelőállítóknak juttatott segítség, vagyis a megújuló energiaforrásokra fordított összeg megemeléséről hozott döntést, ami 2021-től érvényes. Emiatt az egy kilowatt energia után a jelenlegi 0,093 dinár helyett a jövőben 0,437 dinárt kell majd fizetni, értesült a Blic Biznis.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználóknak már februárban magasabb összeg szerepel a Szerbiai Villanygazdaság által kiállított számlán, annak ellenére, hogy az áram ára csak az év második hónapjában növekszik majd 3,4 százalékkal. A lap egy példát is hozott a drágulásra: annak, aki egy hónapban a 798 kilowatt után 74 dinárt fizetett, februárban a számláján a 74 dinár helyett 348 dinár szerepel majd, ami majdnem ötszöröse a jelenlegi összegnek.

Ezt az illetéket öt éve nem emelték, s a Blic Biznis a neve elhallgatását kérő forrása azt mondta, a kormánynak ezért kellett növelnie az összeget, s azért is, mert a Nemzetközi Valutaalap a legutóbbi megbeszélés során kérte, hogy az összeget emeljék meg.
A döntést a szerb kormány a Blic érdeklődésére megerősítette, míg a Szerbiai Villanygazdaságban nem kívánták kommentálni a hírt, azzal az indokkal, hogy egy olyan tételről van szó, amelyet nem a cég szervei, hanem az állam határoz meg.