December 24-ről 25-re virradóra Magyarországon felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a tízfős családi rendezvényeknél nem számolandók a 14 év alatti gyermekek – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, számolt be róla a magyar sajtó.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, a kormány hétfői ülésén megszülettek a döntések a szentestéről, ezek értelmében 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási korlátozást. Elmondta még, hogy számos más országhoz hasonlóan Magyarország sem engedi be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket.

„Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és reméli, hogy kiadják az engedélyt a Pfizer-BioNtech vakcinájának, és lehetővé teszik az elosztást az Európai Unió országaiban, így néhány napon belül elindulhat az oltás hazánkban is – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, elsőként a „frontvonalban harcoló” egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát, körükben az igényfelmérés már elindult. Első körben 5000 adag vakcina érkezik, majd még idén egy újabb szállítmány jön, és jövőre indul a folyamatos szállítás. Hamarosan kiadnak egy részletes tájékoztatást is a vakcináról, amelyben az ellenjavallatok is szerepelnek majd – mondta el az országos tiszti főorvos.

„Nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújt, minden immunválasz más. Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet biztosíthatunk magunknak, és a környezetünknek, 60 százalékos átoltottság esetén lassíthatjuk a járványt“ – hangsúlyozta Müller Cecília, írja a Magyar Hang.

Müller Cecília (Fotó: archív)