Nagyon úgy tűnik, igaz az a mondás, mely szerint semmi sincs ingyen. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szerb állam januártól – a szolgáltatások díjainak emelésével – elkezdi szépen fokozatosan visszafizettetni azt a száz eurót, amelyet minden nagykorú állampolgárnak kifizetett tavasszal, azzal az indokkal, hogy a koronavírusjárvány ideje alatt ilyen módon segít az embereken.

A drágulási hullám a TV-előfizetés díjának felemelésével kezdődik: habár Aleksandar Vučić évekkel ezelőtt megígérte, hogy ezt az illetéket eltörlik, a szerb állam jelenlegi elnökének az ígérete nem valósult meg. Tavaly 220-ról 255 dinárra emelték a TV-előfizetést, 2021-ben pedig tovább növekszik majd ez az összeg. Ennek előfeltétele, hogy a parlament tagjai megszavazzák a törvény módosítását, amelyre az elkövetkező napokban sor kerül majd. Amint ez megtörténik, akkor a polgárok 2021. január 1-től hivatalosan is 299 dinárt fizetnek majd azért, hogy nézhessék és hallgathassák a Szerbiai-, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió adásait.

Könnyen megtörténhet, hogy januártól a sofőröknek is mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlni, ha üzemanyagot vásárolnak, ugyanis a kőolaj ára 33 százalékkal nőtt az elmúlt másfél hónapban. A szakértők szerint ennek az áremelkedésnek a szerbiai piacon is lesznek következményei, ami literenként 2-4 dináros áremelkedést jelenthet.

Múlt héten jelentette be a szerb kormány, hogy a PCR-teszt 2021. január 1-től ötven százalékkal drágul, vagyis a jelenlegi hatezer dinár helyett a jövőben kilencezer dinárt kell majd fizetni.

Stojković: Semmi sem indokolja a PCR-teszt drágulását

Januárban a dohány és a cigaretta ára is emelkedik, méghozzá tíz dinárral dobozonként.

A villanyáram ára 3,4 százalékkal növekszik február elsejétől, azonban már a februári villanyszámlán magasabb lesz az összeg, ugyanis a szerb kormány a legutóbbi ülésén a támogatott áramelőállítóknak juttatott segítség, vagyis a megújuló energiaforrásokra fordított összeg megemeléséről hozott döntést, ami 2021-től érvényes. Emiatt az egy kilowatt energia után a jelenlegi 0,093 dinár helyett a jövőben 0,437 dinárt kell majd fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználóknak már februárban magasabb összeg szerepel a Szerbiai Villanygazdaság által kiállított számlán, annak ellenére, hogy az áram ára csak az év második hónapjában növekszik majd 3,4 százalékkal. Íme egy példa a drágulásra: annak, aki egy hónapban a 798 kilowatt után 74 dinárt fizetett, februárban a számláján a 74 dinár helyett 348 dinár szerepel majd, ami majdnem ötszöröse a jelenlegi összegnek.

És ez még nem minden, mert nemcsak az állam emeli a díjakat, illetékeket, hanem a pénzintézetek is: a banki szolgáltatások díja 15 és 60 százalék közötti összeggel növekszik. A számlakezelés egyes bankokban márciustól 190 dinár lesz majd a jelenlegi 160 dinár helyett. Az, aki SMS-ben is kér értesítést a banki tranzakciókról, ezért a szolgáltatásért a jelenlegi 70 dinár helyett 100-at lesz kénytelen fizetni havonta. Ez azt jelenti, hogy az évi számlakezelési díj 1920 dinárról 2280 dinárra növekszik, az SMS értesítésekért pedig 1200 dinárt kell majd fizetni a 840 dinár helyett. Aki elveszíti a kártyáját, annak márciustól nem 300, hanem 500 dinárt kell fizetnie, s egyes bankok az egyenleg ellenőrzést is megfizettetik majd: amiért eddig nem kellett semmit fizetni, az év harmadik hónapjától az 40 dinár lesz.

Szabadka: Drágítanák szolgáltatásaikat a közvállalatok