– A válságstáb ülésén elemeztük a jelenlegi helyzetet, és továbbra is azokat az intézkedéseket foganatosítjuk, amelyek már eddig is érvényben voltak. Annyi az újdonság, hogy december 20-tól mindenki, aki Szerbiába akar belépni, rendelkeznie kell PCR-teszttel – jelentette ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének Ana Brnabić kormányfőnél sikerült-e soron kívül megoldást találni a szerb-magyar határon ingázó vajdaságiak helyzetére, így a dolgok pillanatnyi állása szerint hétfőtől az ingázóknak komoly problémákkal kell szembenézniük.

Pásztor István a határon ingázók érdekében egyeztet Ana Brnabićtyal

A tartományi titkár ismertette, hogy a stáb azt a javaslatot is megvitatta, hogy a művelődési intézmények hétfőtől meghosszabbított munkaidővel dolgozzanak.

Hétfőtől 21 óráig dolgozhatnak a művelődési intézmények

Zoran Gojković szerint egyébként az otthon végezhető tesztekkel kapcsolatban mulasztások történtek, ami miatt az illetékes felügyelők már a terepen vannak.

– Arra kérem a polgárokat, akik vásároltak antigén teszteket, hogy azokat ne használják, és ne vegyenek saját maguktól törletet. Ezt szakembernek kell végeznie! Ez a teszt egyrészt téves eredményt mutathat, másrészt a polgár sérülést okozhat vele magának – magyarázta Zoran Gojković és rámutatott, a használt tesztek elhelyezése is problematikus, hiszen ez fertőző egészségügyi hulladék számít, amit másként kell tárolni és elhelyezni is, mint az egyszerű hulladékot. Hozzátette, ezeket a teszteket a magánotthonoknak és magánkórházaknak szánták.

Zoran Gojković (Fotó: Archív)