Habár a szerb bulvárlapok november 19-én közölték a hírt, hogy Dér Csaba bérgyilkos a magyar hatóságoknak egy Vučić ellen tervezett merényletről beszélt, a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) kiderítette, hogy ez az információ egy augusztusi bűnvádi feljelentésben szerepelt. Ezt megelőzően pedig Dér már jelezte, hogy kész együttműködni a szerb hatóságokkal, majd Vučićot is tanúként akarta beidézni.

Vučić tanúkénti megidézését kérte a csantavéri bérgyilkos

– Köszönöm Aleksandar Vučićnak, hogy védelmezi a szerb népet, a szerbek érdekeit, és azt is, hogy bátran és elszántan harcol a korrupció ellen. Ha Vučić már a kilencvenes, vagy a kétezres években is hatalmon lett volna, most minden másképp lenne – olvasható abban a levélben, amit Dér Csaba a belgrádi felsőfokú bíróságnak írt, ahol a belgrádi Banovo brdo városrészben tavaly januárban elkövetett emberölés miatt folyik büntetőeljárás, írja a BIRN.

A Balkáni Oknyomozó Hálózat emlékeztet, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök, illetve egy 2018-as budapesti gyilkosság miatt Magyarországon fegyházban fogva tartott Dér Csaba nevét többször is összefüggésbe hozták az utóbbi idében.

Utoljára november 19-én, amikor a Kurir közölte – Vučić pedig a hírt megerősítette – hogy Dér Budapeste a magyar rendőrségnek azt vallotta, hogy két bűnszervezet is pénzt kínált neki, hogy ölje meg a szerb elnököt.

Vučić: Dér Csabát megbízták, hogy öljön meg!

A BIRN közölte, hogy Dér Csaba előzőleg, november 3-án a budapesti gyilkosság miatti per előkészítő tárgyalásán azt kérte a bíróságtól, hogy a védelem tanújaként idézze be Vučić elnököt, mivel neki pontos rálátása van a szerb és a boszniai maffia dolgaira, és „mindent tud róluk”. A bíróság januárig, azaz a tárgyalás folytatásáig fogja eldönteni, hogy beidézi-e Vučićot.

A Balkáni Oknyomozó Hálózat azt igyekezvén kideríteni, hogy Dér Csaba mikor és mit mondott Vučićról, mi volt a motivációja, nyilatkozatát miért pont akkor hozták nyilvánosságra, kapcsolatba lépett a magyar és a szerb igazságügyi és rendőri szervekkel, valamint Dér Csaba ügyvédeivel.

Gulyás Krisztián, Dér ügyvédje a BIRN-nek azt nyilatkozta, hogy nincs róla tudomása, hogy Dér Csaba novemberben bármilyen vallomást adott volna a magyar rendőrségnek, mint ahogyan arról a Kurir írt, és amit Vučić is megerősített. Ezt az információt a BIRN által megkeresett többi illetékes sem erősítette meg.

A BIRN három dokumentumhoz jutott hozzá, melyekben a bérgyilkos saját védelméről, és arról beszél, hogyan látja maga körül a világot: egy 2020. január 7-én történt kihallgatásról készült jegyzőkönyvet, egy 2020. augusztus 25-én írt bűnvádi feljelentést és egy a belgrádi felsőfokú bírósághoz címzett, 2020. november 18-i keltezésű levelet.

Mindhárom dokumentumban a bérgyilkos úgy jellemzi magát, mint egy Robin Hood, aki embereket ölve akarja megszabadítani Szerbiát a bűnözéstől, és mint olyan embert, aki „sajátságos módszereivel akarta megkönnyíteni a bűnözés és erőszak elleni küzdelmet”.

Dér azt állítja, hogy számos rendőr és bíró megölését, valamint gyerekrablásokat akadályozott meg, többek közt Đorđe Balašević lánya, Jovana elrablását. A bérgyilkos Vučićról úgy beszél, hogy ő az egyetlen olyan ember Szerbiában, akiben teljes mértékben megbízik, és együttműködést ajánlott fel a szerbiai hatóságoknak.

– Amennyiben a szerb igazságszolgáltatás hajlandó velem alkut kötni, (…) akkor részletesen mindent elmondanék nekik – mondta Dér januárban Budapesten.

A Vučić elleni állítólagos merényletet Dér Csaba abban a bűnvádi feljelentésben említi, amit 2020. augusztus 25-én írt. A feljelentésben azt írta, hogy Alan Kožar, a bari bűnbanda vezetője 2018-ban kérte fel, hogy ölje meg Vučićot és Milan Beko üzletembert, de ő ezt visszautasította. Ugyanebben a feljelentésben Dér azt is írta, hogy tudomására jutott, miszerint a škaljari klán feje, Stevan Stamatović merényletet tervez Vučić ellen, de ez akkor a rendőrségnek is tudomására jutott.

Dér ezen állításait nagyon nehéz ellenőrizni, miután a feljelentés írásának pillanatában már mindketten halottak voltak, ugyanis mindkettőjüket likvidálták idén.

A bérgyilkos ellen folyó perbe beavatott hírforrás a BIRN-nek azt mondta, hogy nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, amit Dér Csaba mondott a Szerbia iránti szeretetéről és Vučić szervezett bűnözés elleni harcáról, mert egyértelmű, hogy ő egy empátia nélküli manipulatív személy, aki a hatalomnak próbál behízelegni.

A hírforrás rámutatott, hogy fenntartással kell kezelni azt az információt, hogy Dért valaki fel akarta bérelni, hogy ölje meg az elnököt, mivel egy olyan emberről van szó, aki minden egyes gyilkosságával, amit elkövetett, lebukott.

Dér Csaba beismerte a belgrádi gyilkosságot

– Ez az ember, akit már felelősségre vontak gyilkosságért és börtönben ült, most pedig felelnie kell egy belgrádi gyilkosságért, de Hollandiában és Magyarországon is ölt embert. Mindezekről a gyilkosságokról, melyeket elkövetett, azonnal tudni lehetett, hogy ő volt a tettes. Ez sokat elmond róla, arról, hogy ő mennyire nem profi. Nehezen elképzelhető, hogy ő ilyen komoly információknak a birtokában legyen, mivel a „komoly” bűnszervezetek nem fognak olyan személyt felbérelni, aki esetében fennáll a veszély, hogy azonnal letartóztatják, és ő pedig feladja megbízóit – mutatott rá a BIRN hírforrása.

Dér Csaba (Fotó: Archív)