Az ünnepnek számító december 25-én, január 1-jén és január 6-án paponként napi négy mise bemutatását engedélyezte az Istentiszteleti Kongregáció annak érdekében, hogy a templomokban is érvényes járványkorlátozások ellenére minél többen részt tudjanak venni a szertartásokon – közölte a Vatikán News vatikáni hírportál csütörtökön, amiről az MTI római tudósítója adott hírt.

A Robert Sarah bíboros vezette Istentiszteleti Kongregáció rendelkezése szerint minden pap napi négy misét mutathat be karácsony napján, újévkor és vízkereszt ünnepén a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet miatt.

Az egyházi szabályok szerint a papok vasárnap és ünnepnap legfeljebb három misét mutathatnak be, de a harmadikat is csak szükség esetén és püspöki engedéllyel. A jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben azonban az illetékes vatikáni hivatal a közeledő ünnepeken lehetőséget adott az egyes papok által bemutandó misék számának további eggyel való megnövelésére, hogy a szigorú korlátozások ellenére senki ne mulasszon el részt venni kötelező misén, minden hívő bejuthasson a templomokba és részt tudjon venni az ünnepi szertartásokon.

A szabadkai egyházmegyében lesznek katolikus szentmisék a karácsonyi ünnepekben is, amennyiben addig nem hoz új rendelkezéseket a köztársasági válságstáb – mondta mai sajtótájékoztatóján Slavko Večerin megyéspüspök, amitről a Pannon RTV tudósított. A napokban a plébánosokhoz eljuttatják a Vatikánból érkezett meghatalmazásokat, melyek alapján az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy szentmisét is tarthatnak karácsonykor.

Karácsonyi mise Vatikánban (Fotó: Vatican Media)