Közösségi oldalakon terjed, hogy a koronavírus-fertőzés egyes esetekben foghulláshoz is vezethet. A témában felszólaló szakorvos úgy véli, a híresztelésnek ugyan lehet alapja, de ebben a formában nem igaz.

A koronavírus-fertőzés okozta szövődményekről még nem tudunk mindent, ezért szinte valamennyi fejlemény ijesztőnek tűnhet – az emberek pedig hajlamosak felkapni őket. Így történt ez az amerikai kongresszusi képviselő, Louie Gohmert történetével is, aki egy hét eleji sajtótájékoztatója közben elveszítette egy fogát. Illetve, mint utólag kiderült, valójában csak a fogra húzott koronát – írja a hvg.hu.

A politikus közismerten covidos volt korábban, ezért többek azonnal párhuzamot vontak a vírus és a kihullott fog között: Gohmert nagy valószínűséggel a fertőzés miatt – vagy annak mellékhatásaként – veszítette el a fogdarabot. A történet legalábbis így terjedt el a Twitteren.

Az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő portál egy fogszakorvossal közösen vizsgálta az ügyet. Ollie Jupes azt mondta: nagyon valószínűtlen, hogy a koronavírus egymaga foghulláshoz vezessen, legalábbis a folyamat, az összefüggés nem ennyire egyszerű.

A fogorvos szerint a fogdarab elvesztése a leggyakrabban valamilyen gyulladás, például ínybetegség következménye. Jupes szerint nem lehetetlen, hogy a Covid súlyosbítja a beteg ínnyel kapcsolatos panaszait, de a fogvesztés jelenségét a vírus önmaga aligha képes kiváltani.

A fogorvos arra is figyelmeztetett, hogy a foghullásnak általában más előzménye is van, amelyre időben érdemes odafigyelni.

Azt ugyanakkor elismerte a szakorvos, hogy a Covid-fertőzöttek hajlamosak elhagyni magukat, és így az általános szájhigiéniáról is megfeledkezhetnek. Ezt nem tanácsos követni, mert a fogápolás a betegséggel töltött időszakban is rendkívül fontos.

Illusztráció