Eddig mintegy százezer polgár írta alá a Kreni-Promeni szervezet petícióit, hogy a települések szilveszteri ünnepségeire elkülönített forrásokat az önkormányzatok fordítsák a beteg gyermekek kezelésére.

A szervezet közleményben tudatta: néhány önkormányzat már döntött is, hogy erre a célra irányítja át a pénzt. Azt is tudatták: ellenőrzik azokat a településeket, amelyek azt állítják, nem szántak pénzt újévvárásra.

„Miután a Kreni-Promeni kezdeményezte, hogy Belgrád városa a szilveszterezésre szánt pénzösszeget fordítsa a beteg gyermekek gyógykezelésére, több polgár jelentkezett, hogy hasonló tartalmú kezdeményezést indítana saját városában, községében. Összesen 24 városban indítottunk aláírásgyűjtést, kilenc város pedig eleget is tesz a benne foglalt kérésnek. Így Užice, Kragujevac, Pirot, Vladičin Han, Veliko Gradište, Nagybecskerek, Szabadka, Zombor és Vranje az év végi mulatozásra szánt összeget a beteg gyermekekre fordítja” – írta közleményében a szervezet.

A Kreni-Promeni ugyanakkor adatigényléssel fordult az illetékesekhez közérdekű információhoz való hozzáférés címén azon városok esetében, melyek állítják, szilveszteri mulatságra nem különítettek el pénzt a költségvetésükben.

„Arra számítunk, hogy ezekben a nehéz időkben más települések is példát vesznek az említett kilenc városról és a szilveszterezés árát a beteg gyermekek kezelésére költik” – tudatta a szervezet.

Újvidék már korábban úgy döntött, hogy az idén 25 millió dinárt fizet be a beteg gyermekek külföldi gyógykezelésére – ez rekordösszeg, a korábbi években ugyanis a város erre a célra 10 millió dinárt fizetett.

A Köztársasági Egészségügyi Biztosítási Alap adatai szerint 2019-ben külföldi gyógykezelésre 649 gyermeket küldött Szerbiából. További 50 gyermek külföldi kezelésére az egészségügyi tárca alapja biztosított pénzt, 143 gyermek gyógyítását pedig humanitárius szervezetek pénzelték adományokból és sms-ekből összegyűjtött eszközökből.