Vírusszkeptikus tartalmak hangadóinál tartott házkutatást a rendőrség – közölte a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf elmondta: a rendőrség folyamatosan figyeli a vírustagadó,  vírusszkeptikus cikkeket, közléseket, állításokat, és amennyiben felmerül, hogy a közlés jogszabályba ütközik, eljárást indít. Hozzátette: a hatóságok több hete indítottak eljárást egy ilyen ügyben, és pénteken négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik „a vírusszkeptikus tartalmak hangadói”.  A rendőrség az eljárást rémhírterjesztés miatt folytatja, de felmerül a hatósági rendelkezés elleni uszítás büntette is – tette hozzá, azt is kiemelve, hogy a hatóságok saját észlelés nyomán, nem bejelentés alapján kezdtek vizsgálódni.

A rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le az előállítottak otthonában.

Az egyik előállított ember minden bizonnyal a magyar nyelvterület egyik legemblematikusabb vírustagadója, Gődény György. „Biztos tudtok róla, hogy már jó ideje aljas támadásoknak vagyunk kitéve. De a mai nap ennél tovább mentek, és a családunk életébe már közvetlenül is beavatkozva, hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat »nemzetinek« mondó nyomozóiroda emberei…” – írta Gődény Facebook-oldalán az orvos felesége.

A poszt írója nem közölte a letartóztatás pontos okát, de az általa linkelt bejegyzés arra utal, hogy a járványellenes korlátozások ellen kampányoló, kamupártot is szervező orvos végzettségű üzletember feltehetően utcai akciókra próbálhatta rávenni a követőit.