Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy a koronavírus elleni küzdő orvosokat odaadó munkájukért tüntette ki, nem pedig párthovatartozás szerint.

Az államfő ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy egy zaječari infektológus nyílt levél kíséretében visszaadta Vučićnak az arany érdemrendet. Az elnök aláhúzta, hogy nem kérdezte meg Szerb Haladó Párt helyi politikusait, hogy mi a véleményük az orvosról, aki „nem mellesleg a Liberális Demokrata Párt tagja”.

– Engem csak a meghatározott területen elvégzett munka minősége vezérelt, de utána valakinek fontosabb volt, hogy támadja az államfő pártjának tagjait – vélekedett Vučić.

Az államfő, aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke is, utalt rá, hogy Újvidékről olyan telefonhívásokat kapott, melyekben arról próbálták meggyőzni, hogy „nem jó dolog bizonyos személyeket kitüntetni”.

– Azért tüntettem ki őket, mert megérdemelték, és érre büszke vagyok – hangoztatta az elnök.

Amint arról a Szabad Magyar Szó is beszámolt tegnap, Nenad Ristović zaječari infektológus szakorvos visszaadta a szerb elnöktől kapott kitüntetését. Vučićnak írt nyílt levelében döntését azzal indokolta, hogy a SNS két helyi tagja – akiket bűncselekményekért is jogerősen elítéltek – a családját támadja.

Visszaadta Vučićnak az állami kitüntetést egy zaječari orvos

A koronavírus elleni küzdelemért kiosztott állami kitüntetések (Fotó: Tanjug/Sava Radovanović)