A költségvetési rendszerről szóló törvény módosításaival az állami szektorban történő foglalkoztatás rugalmasabb ellenőrzését tervezik, az igényeknek megfelelően, valamint a 2021-es éveben a közszférában a fizetések öt százalékos emelését – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter.

A köztársasági parlamentben, ahol a miniszter több törvényt ismertetett a képviselőkkel, elmondta, hogy a továbbiakban nem szükséges a kormány foglalkoztatási bizottságának jóváhagyása ahhoz, hogy az állami intézmények és közvállalatok új munkavállalókat foglalkoztassanak.

Kifejtette, hogy egy kissé rugalmasabb rendszert vezetnek be, a foglalkoztatás bizonyos korlátozásával, a jelenlegi ellenőrzési rendszer helyett, vagyis nem lesz szükséges minden új munkavállaló foglalkoztatását a kormánybizottságnak jóváhagynia.

A kissé rugalmasabb rendszer azt jelenti, hogy a megüresedett munkahelyek hetven százalékát lehet feltölteni: „Ez azt jelenti, hogy ha az elmúlt év során egy intézmény tíz alkalmazottja hagyta el az intézményt, akkor a kormánybizottság előzetes beleegyezése nélkül az új alkalmazottak maximális száma hét lehet” – mondta Mali.

Hozzátette ezzel az intézmények és közvállalatok nagy felelősséget vállalnak magukra, hiszen maguknak kell dönteniük, hogy hány új foglalkoztatottra van szükségük, ugyanakkor megjegyezte ezekre a változtatásokra azért van szükség, mert ezen intézmények és vállalatok szolgáltatásainak minőségét javítani kell.

Mali : Az állami intézmények és válallatok szolgáltatásainka minőségén változtatni kell (Fotó: