Visszaadta kitüntetését a zaječari Nenad Ristović infektológus szakorvos, akinek Aleksandar Vučić szerb elnök arany érdemkeresztet adományozott a koronavírus elleni küzdelemhez való hozzájárulásáért, közölte a Blic.

Ristović sajtótájékoztatót tartott, ahol ismertette nyílt levelét, amelyben nem államfőként, hanem az SNS elnökeként szólítja meg Aleksandar Vučićot.

– Az ön pártjától érkező támadásokat 2012 óta tűröm, ehhez már hozzászoktam. Ön bizonyára el tudja képzelni, hogy a sértegetéseknek milyen tárházáról van szó. Az én reakcióm közel sem lenne ilyen heves, ha az ön pártjának két, helyben vezető beosztásban lévő, bűnöző tagja – az egyiket hivatali visszaélés, a másikat családon belüli erőszak miatt ítélték el – nem lépett volna át minden határt és mértéket. A családomat támadják. A család szent. Család nélkül nincs Szerbia se – üzeni a haladó párt elnökének a szakorvos.

A Glas Zaječara portál kommentárja szerint azok a személyek, akik az orvost támadják, ezt a 2021-es helyhatósági választásokra készülve, politikai pontszerzésből teszik, mivel Vučić a kitüntetéssel Ristovićot velük szemben behozhatatlan előnybe hozta.

Az infektológus apaként, férjként, családos emberként, és a családjáért harcoló személyként szólította meg levelében a Szerb Haladó Párt elnökét, és azt írta:

– Az ilyeneknek és hozzájuk hasonlóknak nem számít sem az erkölcs, sem a család, nincs értékrendjük. Ezért visszaadom a kitüntetést, nyugodtan adja oda olyan valakinek, aki az említett bűnözők kritériumai szerint elfogadható személy. Egyetlen érdem, így az aranyérem sem értékesebb, mint a család – hangsúlyozta Ristović.

A szakorvos emlékeztetett, hogy az orvosi egyetemet és a specializációt is a legmagasabb osztályzatokkal végezte el, immár 23 éve dolgozik, főorvosként pedig 8 község polgárairól gondoskodik. Mindig eleget tett a hazafias kötelezettségeknek, így 1994-ben és 1999-ben a háborús mozgósítások és a 2015-ös tartalékos hadgyakorlatok alkalmával is. Akkor is, amikor édesanyja haldoklott, a hazafias kötelességtudattól vezérelve vett részt a COVID-19 elleni közös küzdelemben és a temetést követően visszatért pácienseihez. Hozzátette, amikor értesült a kitüntetésről, akkor már észlelte magán a koronavírus tüneteit, két nappal később pedig már az egész családja beteg volt. Ugyanakkor a kitüntetésről szóló hír nagy visszhangot keltett Zaječarban, hiszen ilyen magas rangú kitüntetést az elmúlt 25 évben ebben a városban sem személy, sem intézmény nem kapott.

– Nem szeretném tovább rabolni idejét, mert vissza kell térnünk a közös küzdelemhez, és megvédeni a nemzetet és a hazát a COVID-19-cel szemben. Abban azonban biztos lehet, hogy küzdeni fogok az ön soraiban lévő bűnözők ellen, és hiszem, hogy ön is, apaként, férjként és jogászként az igazság oldalára fog állni. Minden jót és jó egészséget kívánok. Éljen a család, éljen Szerbia!  – zárta Aleksandar Vučićnak írt nyílt levelét Nenad Ristović zaječari infektológus szakorvos.

A koronavírus elleni küzdelemért járó állami kitüntetések (Fotó: Tanjug/Zoran Zestić)