Az online oktatás több helyen is kivitelezhetetlen, így többek között az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskolában. A fejlődési rendellenességekkel élő diákokat befogadó iskolának sokkal nehezebb megszervezni a távoktatást, mint más iskoláknak.

A döntés, mely szerint a járványhelyzet miatt az általános és középiskolák tanulói interneten és tévéműsorok segítségével kell tanuljanak, komoly gondot jelent az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskola tanárainak és diákjainak – adta hírül az óbecsei mojbecej.rs hírportál.

A tanintézményben a közelmúltig kis csoportokban folyt az oktatás, de a mostani helyzet hatalmas kihívást jelent az iskola számára – a pedagógusok szerint a valós tanári támogatás nélkül folyó oktatásnak nehezen helyrehozható következményei lesznek.

– A mi tanulóink igényeinek a kiscsoportos foglalkolások felelnek meg. Az online munka nehézségekkel jár, hiszen a mi diákjaink családjai gyakran áram és az online oktatáshoz szükséges műszaki felszereltség nélkül élnek – mondta el Horváth Zoltán igazgató.

Kurczinák Kiss Szilvia gyógypedagógus, logopédius tájékoztatása szerint az iskola csaknem minden tanulója egyéni foglalkozásban is részesül, defektológusok, logopédusok, tiflológusok, fejlesztő szakemberek, redukátorok foglalkoznak velük – a diákokat most ezektől a lehetőségtől is megfosztják, ráadásul sok családban a szülők is mentális nehézségekkel küszködnek, így nem tudnak segíteni a gyerekeiknek a tanulásban.

Horváth Zoltán igazgató elmondta: a Bratstvo iskola az inklúzió miatti nehézségek megoldásában támogatást nyújt a többi iskolának is, de több szakemberre lenne szükségük. Munkaerőfelvételi kérelmüket megküldték az illetékes minisztériumnak, ahonnan egyelőre nem érkezett válasz.

Az iskola két épületében összesen 103 diák tanul. A december 3-án ünnepelt Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja az utóbbi tíz évben egyben az iskola napja is. Közös ünneplés helyett az iskola tanárai ezen a napon is a házi feladatok összeállításán dolgoztak, hogy a kinyomtatott anyagokat postán vagy személyesen eljuttathassák a diákjaikhoz.

Az iskola szakemberei a munkájuk végzéséhez szükséges eszközök beszerzésében is sokszor adományokra szorulnak, legutóbb például egy a gyógyszertárakhoz intézet körlevelük után jutottak hozzá vérnyomásmérőkhöz.

Az iskola Đura Jakšić utcai épülete is nagyon rossz állapotban van, a diákmosdó felett például nincs mennyezet, a guggolós vécén pedig nincs ajtó. Az igazgató elmondása szerint létszükséget lenne ezt az épületet rendbe tenni, de évek óta csak ígéreteket kapnak támogatás helyett.

Az iskola évek óta csak ígéreteket kap (Fotó: mojbecej.rs)