Szerbia kormánya csütörtökön elfogadta a köztársasági válságstáb legújabb javaslatait, melyeket a koronavírus-fertőzés megakadályozása érdekében tett, olvasható a kormány közleményében.

Kinek hogyan korlátozzák a munkaidejét?

A vendéglátóipari objektumok – kávézók, éttermek, bárok, éjszakai klubok és az úszó éttermek – pénteken 17 órától hétfőn reggel 5 óráig kivétel nélkül zárva tartanak. A vendéglátó helyek hétköznaponként 5 és 17 óra között tarthatnak nyitva, ugyanakkor a házhozszállítást a hét bármely napján végezhetik, a nap 24 órájában, ugyanúgy mint azok az ételkiszállítók is, amelyeknek ez a fő tevékenysége.

A bevásárlóközpontok, ruhaüzletek, fogadóirodák, szerencsejáték-barlangok és a gyermek-játszóházak pénteken 17 és hétfőn 5 óra között ugyancsak zárva tartanak majd. A fodrász-, kozmetikai- és szépségszalonok sem dolgozhatnak a hétvégén. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a sport- és rekreációs objektumok – az edzőtermek, fitnesz központok, gyógy- és élménymedencék, a labdarúgásra, kosárlabdázásra, teniszre, vagy más rekreációs sportokra használatos fedett pályák. A felsorolt létesítmények hétköznaponként 5 és 17 óra között tarthatnak nyitva.

A többi objektum munkaideje

Az élelmiszerboltok, a kereskedelmi láncok és a kiskereskedelmi boltok, továbbá azok a trafikok és hasonlók, amelyek épületébe nem kell bemenni a vásárláshoz, hétköznap és hétvégén is 21 óráig dolgozhatnak.

A gyógyszertárak hétköznap és hétvégén is, bármelyik napszakban dolgozhatnak, ugyanígy a benzinkutak is az üzemanyag árusítását korlátozás nélkül folytathatják.

A piacok hétköznap a szokásos munkaidővel dolgozhatnak és hétvégén is nyitva tarthatnak 6 és 15 óra között.

Azok az éttermek és bárok, amelyek a szállodák, illetve szálláshelyek keretében működnek, kivételt képeznek. Ezekben minden nap 21 óráig kiszolgálhatják a vendégeket, de kizárólag azokat, akik az adott objektumban szálltak meg.

Az orvosi rendelők és a laboratóriumok egész nap nyitva tarthatnak, hétköznap és hétvégén egyaránt.

A hivatásos sportolók, akik versenyre készülnek, hétvégenként használhatják a sport-objektumokat.

A művelődési intézmények – a színházak, mozik, múzeumok és galériák – hétköznap és hétvégén is dolgozhatnak, de csak 17 óráig.

Azok a vállalkozások, amelyek valamilyen szolgáltatást végeznek, melyhez nem szükséges a felhasználó személyes jelenléte, vagy csak rövid időtartamra, mint például a háztartási gépek szervize, a varrodák, a cipészek, az üvegesek hétköznap 21, szombaton pedig 17 óráig dolgozhatnak.

Szigorú lesz az ellenőrzés

A fenti intézkedések célja, hogy a kontaktusokat a minimálisra csökkentsék, abban a reményben, hogy ez megfelelő eredményt hoz, ami a fertőzöttek számának csökkenésében mutatkozik majd meg.

Az illetékes felügyelők és kommunális rendőrök szigorúan ellenőrizni fogják a pénteken érvényre lépő intézkedések betartását.

A korábban meghozott intézkedések és javaslatok – a maszkviselés, kézmosás, távolságtartás, a felületek fertőtlenítése, vagy a helyiségek gyakori szellőztetése – továbbra is érvényben vannak.

Illusztráció (Fotó: Archív)