Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy sokkal több egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, mint azt az állam állítja. A hivatalos adatok szerint 10 százalékról van szó, a szakszervezeti vezető viszont ennek duplájáról, sőt háromszorosáról beszélt – erről az N1 számolt be.

„Az éjjel egy pszichiáter kolléga jelentkezett önként az ügyeleten, mert látta, hogy egyszerűen nincs aki ellássa a betegeket. Ilyen helyzetben vagyunk, mindekire szükségünk van. Kétszer, háromszor több fertőzött van az egészségügyi dolgozók között, mint amit a hivatalos adatok mutatnak” – mondta Panić, aki arról is beszélt, hogy a Batut intézettől egy hete azt az utasítást kapták, hogy az egészségügyi dolgozókat csak akkor tesztelhetik, ha már jelentkeztek a tünetek.

„Ez azt jelenti, hogy csak akkor tesztelhetjük orvosainkat, ha már megbetegedtek. Nem tesztelhetjük a kontaktszemélyeket sem. Egyes dolgozóink ezért magánrendelőkben vizsgáltatják ki magukat, mert itt egyszerűen nem kerülnek sorra”- mondta Panić, aki szerint már azt is fontolgatják, hogy azok a dolgozók, akik enyhébb tünetekkel rendelkeznek ellássák feladatukat.

„Rövidesen abba a helyzetbe kerülünk, hogy az orvosok a kórházakban fognak aludni, mert nem lesz idejük hazamenni” – mondta többek között Panić.

Rade Panić (Fotó: archív)