Az év végéig minden nyugdíjas egy 5000 dináros egyszeri segélyt kap, tudta meg a Blic Biznis.

A lap értesülései szerint a támogatásra összesen 1,7 millió nyugdíjas jogosult, és azt nem a havi járandósággal együtt, hanem attól eltérő dátumon, de még december vége előtt átutalják. Kormányközeli forrásokra hivatkozva a Blic Biznis azt írja, hogy a kifizetés pontos dátumát a napokban hozzák nyilvánosságra, az ehhez szükséges mintegy 85 millió eurót pedig már biztosították a költségvetésből.

– Ez a kormány újévi ajándéka, a 2016 óta alkalmazott gyakorlatról pedig idén, a koronavírus-járvány közepette sem mondanak le – nyilatkozta a lapnak az informátor.

Újévtől a nyugdíjasok 5,9 százalékos emelésre is számíthatnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj összege 1.638 dinárral lesz magasabb, vagyis az eddigi 27.769 dinárról 29.407 dinárra emelkedik.

A következő évben a szerbiai nyugdíjak összege a svájci modell szerint növekszik majd, ami azt jelenti, hogy a járandóság összegének növekedését 50 százalékban az infláció, 50 százalékban pedig az átlagbér emelkedése határozza meg.

A szerb kormány 2022-től egy másik modell szerint fogja emelni az idős polgártársak járandóságát, a cél pedig az, hogy 2025-ig az átlagnyugdíj összege elérje a 400 eurót.

Illusztráció (Fotó: Archív)