Hétfő óta szinte az egész ország azon a három és fél perces videón nevet, pontosabban mondva, sírva röhög, amelyben egy édesapa telefonon magyarázza a felsős csemetéjének, hogyan néz majd ki a napja a nemrég bevezetett online oktatás miatt.

A monológot lefordítottuk, de aki beszéli a szerb nyelvet, feltétlenül nézze meg a cikk végén a videót.

– Halló, édesapa kicsi szíve, szia, kelj fel kérlek, negyed öt van, gyerünk, hogy ezzel az online-nal kapcsolatos összes teendőt elvégezzük ma időben. Gyerünk-gyerünk, tudom, hogy fáradt vagy, de muszáj. Édesapád egész éjjel fent volt, úgyhogy neked most az a dolgod, hogy figyelj apukádra, aki mindent részletesen elmesél majd, ki hogyan küldi az anyagokat, hogy te aztán ezeket a feladatokat teljesítsd.

Angol nyelv – a tanár SMS-ben küldi majd az anyagot. Így igaz, aztán amikor megcsináltad, megőrzöd a feladatokat a mappában a számítógépen, és amikor kéri, akkor tizenöt perced van, hogy visszaküldd neki.

Földrajz – itt az anyag a Viberen jön majd, és a Viberre is kell visszaküldeni, azzal, hogy nem ugyanarra a telefonszámra, hanem a tanárnő férjének a számára kell továbbítani, mert neki újabb típusú a telefonja van, több tárhellyel. Sajnos nem tudom, hogy mikor küldi.

Biológia – ezt a tárgyat a televízión keresztül követheted.

Matematika – a zoom applikáció segítségével kell majd elsajátítanod a tananyagot. Nem, nem egy előre meghatározott időben, hanem amikor a tanárnőnek megfelel. Úgy van, majd ő jelenti az időpontot.

Zeneművészet – a feladatok e-mailben érkeznek majd, megcsinálod, lefényképezed és mindjárt vissza is kell küldened. Azzal, hogy az e-mail éjszaka érkezik, mert a tanárnőnek akkor felel meg. De ne aggódj egy percet se, a nagymamát majd megbízzuk ezzel a feladattal, hogy ébren legyen egész éjjel.

Kémia – ebben az esetben a Google Meet a barátod, ami valóban egy szuper alkalmazás, azzal, hogy a tanárnak nem működik a mikrofonja, ezért ő elmutogatja majd a dolgokat. Szépen lassan belejössz majd a mutogatásba.

Fizika – a tanár a pincéjében talált egy régi elavult számítógépet, így az anyagot majd morzéjelekkel küldi. Jó lenne, ha hét óra húsz percig megtanulnád a morzéjeleket. Nem, nem a Braille-írást, azt majd holnap tanuljuk, mert biztosan az is kelleni fog, de ezúttal a morzét tanuld meg.

Történelem – a tanár az anyagot egy rejtjelezésre szolgáló Enigma nevű géppel küldi. Igen, azzal, hogy nektek kell majd megfejteni, hogy mit küldött. Így van, csak szépen lassan, előbb jön a kódfejtés, aztán megcsináljátok és visszakülditek neki.

Szerb nyelv – a tanárnő egy idősebb asszony, aki nincs otthon a modern technológiák világában, de óriási szerencsére a férje galambtenyésztő. Az anyag így galambostával érkezik, annyi csak, hogy 12:15 és 12:25 között az ablakban kell állnod, ha jön a galamb, dobsz neki egy kis kukoricát, és azt ismételgeted, hogy prrrrr, prrrrr, hogy megnyugodjon, s cserébe otthagyja neked az anyagot.

Ami még fontos: kiírattunk a fociról, az ebédet töröltük a napi beosztásodból, maradt a reggeli és a vacsora, s majd mindkettő egy kicsit bőségesebb lesz. Anya és én elválunk, a nagymama anyához költözik, te majd velem leszel, hogy a fent felsoroltakat teljesíteni tudjuk. Persze, minden nagyon szuper lesz, mindezt A GYEREKEINKÉRT, sokszor puszil apukád!