A szerbiai polgárok ellentmondásos és logikátlan nézeteket vallanak a koszovói kérdés kapcsán – derült ki a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) közvélemény-kutatásából – írja a 021.rs.

Érdekes eredményeket hozott a központ felmérése, nagyon sok az ellentmondás és a logikai bukfenc a válaszok között.

A polgárok többsége például támogatja a Koszovóval kapcsolatos tárgyalásokat, de  több mint felük nem tudja, mi ezeknek a célja. Szintén támogatják a brüsszeli és washingtoni egyezményt, de nem látják hogy ebből milyen haszna lehet Szerbiának.

A felmérésből az is kiderül, hogy a polgárok nagy része nem hajlandó lemondani Koszovóról, és elismerni a függetlenségét, de a kutatás résztvevőinek háromnegyede nem látna szívesen koszovói albánokat a szerbiai államigazgatásban, vagy a családja körében, kétharmada pedig nem tűrné, ha munkahelyén koszovói albán lenne a felettese.

Ezzel ellentétben a megkérdezettek kétharmada elfogadná őket az ország lakóinak és szomszédainak is.

A polgárok mindössze 20 százaléka gondolja úgy, hogy a tárgyalások célja Koszovó megőrzése Szerbia határain belül, a megkérdezettek fele viszont meg van győződve arról, hogy a párbeszéd ellenére sosem sikerül megállapodni. Csak 25 százalék véli úgy, hogy 3-5 éven belül megegyezhetnek a felek.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)