Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának igazgatója kedden azt mondta, hogy nehéz december vár Szerbiára –írja az RTS honlapja.

Ivanuša szerint főként az egészségügyi dolgozók számára lesz nehéz ez a hónap.

„Attól tartok, hogy még nem értük el a csúcsot, viszont, ha elérjük, még néhány hétig nehéz lesz a helyzet, főleg a kórházak intenzív osztályain” – mondta többek között a szakember az RTS műsorában.

„Szerbiának szigorú intézkedésekre és több időre van szüksége. Először a kávézók és szórakozóhelyek jelentették a legfőbb problémát, de most már a virus bejutott a munkahelyekre és a családokhoz is. Problémát jelenthet még, ha sokan térnek haza külföldről az ünnepekre. Ez is hozzájárulhat a fertőzöttek számának növekedéséhez” – mondta Ivanuša, aki arra kérte a polgárokat, hogy viseljenek maszkot, tartsák a védőtávolságot, akiknek pedig enyhébb tünetei vannak, azok maradjanak otthon.

A várható intézkedésekről azt mondta, hogy a köztársasági válságstáb szakmai része azt ajánlotta, hogy az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül mindent zárjanak be, ezt viszont a politikusok elutasították.

Marijan Ivanuša (Fotó: N1)