Péntek este a brüsszeli rendőrség egy 25 fős szexpartin ütött rajta egy belvárosi épület első emeletén. A főleg férfiakból álló csoportot a kijárási korlátozások megszegése miatt bírságolták meg.

La Dernière Heure beszámolója szerint több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett az orgián. Az utóbbi állítólag az ereszcsatornán próbált elmenekülni, de a rendőrök elkapták. Ekkor a mentelmi jogára hivatkozott. A lap szerint a helyszínen a rendőrök drogokat is találtak.

A legnépszerűbb belga lap, a HLN cikkében pedig egy fideszes képviselőt emlegetnek, aki meglepetésszerűen már le is mondott a mandátumáról.

A lapok nem említették ugyan név szerint, de a körülírásokból sejteni lehetett, hogy a Fidesz alapítójáról, Szájer Józsefről van szó annak a politikusnak az esetében, aki mentelmi jogára hivatkozott..

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, aki vasárnap mondott le váratlanul mandátumáról, a délután folyamán közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy „részt vett a házibuliban”. Közleményében többek között a következtőket írta:

A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek.

Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem.

Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom.”

A brüsszeli ügyészség is kiadott egy közleményt, arra hivatkozva, hogy sok megkeresést kaptak a nap folyamán. Mint írják, péntek este fél 10 táján kaptak bejelentést a szomszédoktól, hogy egy Steenstraat-i helyiségben valószínűleg megsértik a járvány miatt elrendelt gyülekezési szabályokat.

A rendőrség a helyszínen nagyjából 20 embert talált, közülük ketten igazolni tudták diplomáciai mentességüket. Közben azonban egy járókelő jelezte a rendőrök felé, hogy látott valakit az ereszcsatornán leereszkedni. A járókelő azonosította a férfit, akinek véres volt a keze, feltehetőleg megsérült.

A férfi hátizsákjából kábítószer került elő, és nem volt nála semmiféle személyazonosító irat. A rendőrség elkísérte a lakhelyére, ahol a férfi egy diplomataútlevél segítségével azonosította. A közlemény az 1961-es születésű, S. J. monogramú személyként azonosítja a férfit, ami minden bizonnyal a szintén 1961-es születésű Szájer Józsefet takarja, ahogy erre utal az is, hogy közleményében Szájer is írt arról, hogy a rendőrség hazakísérte.

A közlemény szerint a buliban megjelentek esetében a koronavírus miatt elrendelt szabályok megsértése miatt vettek fel jegyzőkönyvet, míg S. J.-t a kábítószerekre vonatkozó törvények megsértésével is megvádolhatják, de mielőtt bármiféle eljárás elindulhatna, a diplomáciai és a parlamenti mentességének felfüggesztése kell.