December 16-án folytatódik a tárgyalás az ópázovai P. J. (43) és a temerini N. S. (53) ügyében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ellopták Lajkó Félix kölcsönbe kapott, az 1800-as években készült hegedűjét.

A Radio 021 cikke szerint a bíróság várhatóan december derekán meghozza döntését az ügyben. A legutóbbi tárgyaláson, amelynek helyszíne az óbecsei alapfokú bíróság volt, N. S.-t az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezték, P. J. esetében viszont nem történt változás, vagyis ő továbbra is a rácsok mögött tartózkodik. A két vádlott korábban kitartott azon állításuk mellett, mely szerint nem vettek részt a hangszer eltulajdonításában.

A Domenico Montano típusú drága hegedűt 2019. november elsején lopták el Péterrévén, majd másfél hónappal később, sértetlen állapotban találtak meg Novi Banovciban. Lajkó Félix a hegedű megtalálása után a sajtónak elmondta, hogy egy bécsi gyűjtőtől kölcsönözte a hangszert, amely egy igen ritka darab, ugyanis a világon mindössze tizenöt ilyen hegedű található, amelyet az olaszországi Cremona városában készítettek.

„A hegedű nem az enyém, hanem egy bécsi barátomé, én csak használom. Nem a pénzt látom ebben a hegedűben, a hatalmas értéke ellenére sem, hanem eszközként tekintek rá, amely számomra értékesebb a pénznél” – mondta Lajkó Félix.

Lajkó Félix, amikor visszakapta a hegedűjét, rögtönzött koncertet tartott a rendőrségen (Fotó: archívum)