Helyzetjelentés egy – elképzelt – (főleg) magyarok lakta településről:

  • A település egyik óvónőjének PCR tesztje pozitív lett, jelenleg házi karanténban van.
  • A településen lakó, nem az itteni iskolában tanító tanárnő PCR tesztje pozitív lett, ő is házi karanténban, egyik gyermeke nagyon beteg, de még nincs teszteredménye, férje egy közfeladatot ellátó intézményben dolgozik, naponta több tíz emberrel van kapcsolatban, rendszeresen jár dolgozni.
  • Az említett két személy környékén levő két házban az ott lakó családok tagjai tesztjei szintén pozitív eredményt mutattak, ők is házi karanténban vannak.

Sajnos, mindez csak úgy lehetne leellenőrzött állítás, ha az adott település központjából nyilvánosságra hoznák az adatokat, de senki nem érti, mindez miért nem történt meg. De nemcsak az adatok nem nyilvánosak, egyik esetben sincs feltüntetve, hogy az ilyen házban (lakásban) COVID-19 vírussal fertőzöttek találhatók, házi karanténban.

Ez a példa általánosítható is, hiszen a fertőzöttek megjelentetett száma ma már mindegyik vajdasági községben meghaladott egy határértéket, hiszen azokban rendkívüli helyzetet vezettek be.

Éppen ezért számos olyan kérdés vetődik fel, amelyekre illene már a politikusoknak (a mi esetünkben azon magyar párt felelős tagjainak, akik mellveregetéssel kísérve azzal dicsekednek, hatalmon vannak országos, tartományi szinten és sok önkormányzatban is) válaszokkal szolgálni:

  1. Tudja-e valaki azon települések listáját, amelyekben koronavírussal fertőzöttek vannak, illetve azokban (külön-külön) hány személyről van szó?
  2. Választ kaphatunk-e arra, hogy a települések szempontjából létfontosságú közfeladatokat ellátó intézmények (óvoda, iskola, egészségügyi rendelő, bank, posta stb.) dolgozói között vannak-e fertőzöttek, ha pedig igen, elvégezték-e a kontaktkutatást és hogyan?
  3. Miért nincs azokon a házakon, lakásokon, ahol házi karanténban levő személyek élnek, kihelyezve az erről értesítő (esetünkben szerbül és magyarul) tábla?
  4. Amennyiben az előző kérdésre a válasz az lenne, nem kívánják megsérteni az ott lakók egyéni emberi jogait, akkor idekívánkozik az újabb kérdés: Mi a fontosabb, a koronavírussal fertőzöttek emberi jogai, esetleg a közösséget alkotó több száz, esetleg ezer ember az egészséghez, illetve egy kicsit sarkítva, az élethez való joga?
  5. Tudjuk, hogy a rendőrség végzi a házi karanténban levők felügyeletét, de a gyakorlatban ez csak telefonhívásokra korlátozódik (talán nem titok, olyan kevés a rendőrök száma, hogy még a községközpontban sem tudják megoldani a közvetlen ellenőrzést, azaz a látogatást), így az utolsó kérdés: Ha már rendkívüli helyzet van, miért nem lehetne önkéntes (ha rosszmájú lennék, még azt is leírnám, vírustagadókból / -szkeptikusokból összeállított) csoportokat létrehozni településenként ezeket az ellenőrző szerveket?

Tudom, ezekre a kérdésekre nem fogunk válaszadó illetékeseket találni, ezért jó lenne, ha mindazok, akik elolvassák, és egyetértenek velem, továbbítsák ezeket a helyi illetékeseknek!

Illusztráció (Fotó: Pixabay)