Ma ismét összeül a köztársasági válságstáb, a szerb sajtó pedig arról cikkezik, hogy újabb szogorító intézkedéseket vezethetnek be Szerbiában.

Vasárnap ismét megdőlt a koronavírus-járványban egy nap alatt elhunytak száma, és továbbra sem csökken az újonnan regisztrált fertőzötteké, ezért fontolgatják az újabb intézkedések bevezetését.

A szakemberek szerint a járványhelyzet továbbra is súlyos, ezért sokak szerint további szigorításokra lenne szükség. Vasárnap maga a szerb elnök is arról beszélt, hogy lehetséges a vendéglátóipari objektumok bezárása.

Vučić: Közelítünk a lezárások felé

Ana Brnabić kormányfő szombaton azt mondta, hogy nem szeretne újabb szigorításokat az ünnepek előtt, de lehet, hogy ezt mégis meg kell lépniük. Főleg a külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkások hazatérése aggasztja.

„Az embereink haza akarnak majd utazni, mi pedig újabb intézkedéseket vezetünk be, ha ez szükséges lesz” – mondta Ana Brnabić, hozzátéve: nem szeretne teljes lezárást 14 napra, mert azt értelmetlennek tartja.

Brnabić: Újabb intézkedések várhatóak az ünnepek előtt

Ezzel kapcsolatosan Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja azt mondta, hogy szerinte a határállomásokon ismét be kellene vezetni, hogy csak negatív PCR-teszttel lehessen belépni az országba, vagy úgynevezett lgG vizsgálat eredményével, ami azt bizonyítja, hogy az illető már túlesett a betegségen és már nem fertőz.

A válságstáb ülése ma 12 órakor kezdődik.

Lesznek-e szigorítások a határállomásokon? (Fotó: archív)