A köztársasági válságtörzs döntése alapján hétfőtől az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolások távoktatásban tanulnak. A tantermekben csak az alsósok maradnak.

Az online oktatás a félévi szünet kezdetéig tart, amely a járványra való tekintettel valamivel hosszabb lesz, mint eddig: december 21-től január 18-ig tart.

Az oktatási tárca az iskoláknak utasítást is küldött arra vonatkozóan, hogy hogy nézzen ki a tanítás a félév végéig; útmutatót az átadásra váró anyagról, a tantervnek a helyzethez való igazításától a diákok osztályzásáig.

A minisztériumi utasítás szerint a tanároknak elsősorban a tananyag lényegi részeit kell átadniuk és számon kérniük; azokat a részeket, amelyek kulcsfontosságúak az adott tárgy anyagának elsajátítása szempontjából.

„A félévi osztályzat meghatározásakor figyelembe kell venni azokat az osztályzatokat, melyeket a diákok a tanév kezdetétől az online oktatás kezdetéig kaptak, valamint a diák előmenetelére vonatkozó adatokat és azokat az osztályzatokat, amelyeket a diákok a félév végéig kapnak” – hangzik a minisztériumi utasítás.

A tanárok joga eldönteni, hogy a következő hetekre tervezett írásbeli dolgozatok megírhatóak-e a távoktatás rendszerében. Amennyiben ez nem valósítható meg, a szóban forgó dolgozatokat meg lehet iratni a következő félévben.

Amennyiben a diák elégedetlen a félévi osztályzattal, számára megszervezhető a feleltetés az iskolában.

Az a diák, akinek igazolt okok miatt nincs elég jegye a félévi osztályzathoz, osztályzat nélkül maradhat. Ugyanakkor az ilyen diákoknak a második félévben kiegészítő támogatást kell biztosítani.