A Szabad Szerbia Közgyűlése, élén Zoran Radovanović professzorral nyílt levelet írt Aleksandar Vučić szerb államfőnek, amelyben követeli, hogy a köztársasági elnök kérjen bocsánatot a Rade Panić elleni támadás miatt.

Vučić: Az egészségügyi rendszernek küzdenie kell

Ahogyan arról a Szabad Magyar Szó is beszámolt, Panić doktor, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének vezetője kijelentette, hogy a szerbiai egészségügy megroppant. Ennek kapcsán az államfő azt nyilatkozta, „brutális választ” adna, ha nem lenne államfő, így csak „szégyenteljesnek” nevezte a szakszervezeti vezető állítását.

Ennek kapcsán írta meg nyílt levelét a Szabad Szerbia Közgyűlése:

Elnök úr, kérjen bocsánatot!

Vučić úr, Ön tegnap Nišben durva támadást intézett a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének vezetője ellen. Ön azt mondta, ha nem lenne a MI ELNÖKÜNK, »brutális« választ adna, de mégis kiejtette a száján a »szégyenteljes« kifejezést. Mi több, Önnek feltűnt, hogy »egészségügyi rendszerünk hősöket teremt«, majd Panić doktort azok közé sorolta, akik »azt nézik, hogyan döntsék meg saját államukat és az egészségügyi rendszert«?!

Amellett, hogy az Ön állítása alaptalan, még az igazság meghamisítását is tartalmazza – szeretnénk hinni, hogy nem tudatosan.

A tények a következők:

– Panić doktor tapasztalt aneszteziológus, rendkívül lelkiismeretes orvos, egyike azoknak, akik tényleg a »vörös zóna« hősei, az első az önkéntesek névsorában, akárhol van szükség segítségre, ráadásul igazi hazafi.

– Szakmai és emberi minőségében ez a lelkiismeretes orvos példaképe kollégáinak. (…) Ennek következtében Ön mindannyiukat mélyen megsértette!
– Értelmetlen már a feltevés is, hogy valaki tudatosan rombolja saját államát. Mit tenne az így »elfoglalt« romokon? Az ilyen különös ötletek nem illenek Önhöz még akkor sem, ha csak egy politikai manővert akart végrehajtani.

– Lehetséges, sőt, számítani lehet rá, hogy vannak polgárok, akik ugyan nem az államot, de a regnáló hatalmat szeretnék megdönteni. Egy ilyen álláspont teljesen legitim, habár diktatúrákban fizikailag veszélyeztetheti azt, aki így gondolkodik.

– Ha Önnek fontos az igazság, az állam megdöntésén, noha nem mindig tudatosan, de igen gyakran kíméletlenül éppen az Ön munkatársai dolgoznak; saját szakmaiatlanságukkal, mohóságukkal és hozzá nem értésükkel. Könnyen meggyőződhet arról, mennyi köztük a csaló, diplomavásárló és gyilkossági ügyek gyanúsítottja. Ők lehetnek hű szolgák, de a jövő építői aligha.

(…)

– Ön ismételten elmulasztja, hogy meglássa a valódi felelősöket: az egészségügyi intézmények igazgatóit, akiket pártvonalon neveztek ki, anélkül, hogy bármilyen tekintélyük lenne a munkahelyükön.

– Panić doktornak és mindazoknak, akik valóban elhivatottan dolgoznak, sokkal könnyebb lenne, ha az illetékesek megfogadták volna a WHO ajánlását és idejekorán felkészítik az egészségügyi rendszert a világjárványra.

– Önt megtévesztették a polgárok tesztelésével kapcsolatban: PCR-tesztet hétszer kevesebb polgáron végeznek, mint amennyire szükség lenne.

– Nem kell büszkélkednie a Covid-19 hivatalos halálos áldozatainak számával. Noha Ön azt jelentette ki a télen, hogy Szerbia, másoktól eltérően lelkiismeretesen fogja közölni az áldozatok számát, ezek az adatok, 2-3, esetenként 7-8 alkalommal is csökkentve lettek. Erről a manipulációról szilárd bizonyítékaink vannak.

(…)
Egy bölcs politikus belátná a hibáját és bocsánatot kérne” – zárul a levél.