Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja ma azt nyilatkozta, hogy azok a korlátozó intézkedések, amelyeket az elmúlt napokban hoztak, egy-két héten belül hozhatják meg az eredményeket – írja az RTS honlapja.

Kon szerint, ha a polgárok 95 százaléka viselné a maszkot, akkor nem kerültünk volna ilyen helyzetbe.

„Ha 60 szazalékban hordják a maszkot, akkor fordulhat elő ilyen“ – mondta Kon, aki arról is beszélt, hogy december közepére csökkenhet majd a fertőzöttek száma.

„A vírus terjedésének lassulása várható, de nagyon magasak a számok, csak december közepére javulhatnak“ – fejtette ki véleményét az epidemiológus, aki megismételte, hogy a tíz évnél fiatalabb gyerekeknél ritkán fordul elő a fertőzés súlyosabb lefolyása, valamint kevésbé fogékonyag a vírus átadására is.

„Ezek tudományos adatok, ezért maradhattak az alsós tanulók a padokban. Az elmúlt héten például az összes belgrádi óvodában 14 fertőzött gyereket találtak. Ebből világosan látszik, hogy ezeken a helyeken nincs veszély. Az iskoláskor előtti intézmények továbbra is működni fognak“ – zárta mondandóját Predrag Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)