Az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO-csoport) bejelentette, hogy Szerbia a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó, 2015-ben adott tizenhárom ajánlás közül csak kettőt hajtott végre kielégítően.

Azok közül, amelyeket végrehajtottunk az egyik a képviselők és a lobbisták kapcsolatáról szóló ajánlás, a másik pedig a korrupció megelőzéséért felelős ügynökség szerepének megerősítéséről szóló ajánlás – adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.

Az EU-tól független, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet Korrupció Elleni Államok Csoportjának – angol rövidítéssel GRECO adatai szerint Szerbia csak tíz ajánlás végrehajtásába kezdett bele. Hangsúlyozzák, hogy a képviselők magatartási kódexének elfogadására vonatkozó ajánlással egyáltalán nem foglalkoztunk.

A bírók és ügyészek esetében a még folyamatban lévő alkotmányos reformok továbbra is akadályt jelentenek a GRECO-csoport számos ajánlásának végrehajtásában.

Az időközi jelentésben a GRECO-csoport arra a következtetésre jutott, hogy a megfelelés általános szintje meghaladta az eddigi „globálisan nem kielégítő” szintet, hiszen két ajánlást sikerült teljesíteni az elmúlt öt év alatt.

A jelentésben a GRECO-csoport azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia illetékes hatóságai erőfeszítéseket tettek az időközi jelentés elfogadása óta, és megjegyezték, számos ajánlást nem lehet teljes mértékben végrehajtani a köztársasági parlament jelenlegi korlátozott időtartama miatt, amely akadálya egy új alkotmány elfogadásának.

Illusztráció