Magyarország kitolta a határzár időpontját egészen februárig, és arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzetben a belügyminiszterhez kerül az egészségügy irányítása. Eközben módosult a washingtoni kutatók előrejelzése; két hét múlva naponta csaknem száznyolcvanan fognak meghalni a koronavírus-fertőzéshez köthetően.

Eredetileg e hó végén, november harmincadikán járt volna le a magyarországi határzárra vonatkozó rendelet, de ezt a budapesti vezetés tegnap – a közlönyben megjelentek szerint – kitolta egészen február elsejéig.

A magyar kormány döntése értelmében az autizmussal élők után az értelmi fogyatékosok számára sem lesz kötelező a maszk. A kabinetnek arra is volt ideje, hogy határozzon: 15 nap helyett megint 45 napjuk van az állami szerveknek a közérdekű adatok kiadására, ha valaki azokat kérvényezi. Ha pedig a hivatalos szervek szerint „valószínűsíthető”, hogy a „határidőben való teljesítés” a közfeladatot ellátó szervet gátolja a közfeladatai ellátásában, akkor még plusz 45 napra meghosszabbítják a határidőt, így akár már 90 napot kell várni a kikért hivatalos adatokra, erről jelent meg rendelet szerda este a Magyar Közlönyben. Ezzel az Orbán-kormány főként az újságírók számára nehezíti meg az objektív tájékoztatást.

A miniszterelnök döntése értelmében az egészségügy irányítása mostantól átkerül a belügyminiszterhez, aki veszélyszhelyzet esetén járhat el (ez van most éppen érvényben).

Szigorítások után módosul a prognózis

Két hét múlva már naponta csaknem 180-an fognak meghalni a koronavírus-fertőzéshez köthetően, év végéig pedig több mint 9200 áldozatot követelhet a koronavírus-járvány, amennyiben nem lesznek további szigorítások, de lazítások sem – olvasható ki a washingtoni kutatók előrejelzéséből.

Egy októberben megjelent amerikai modell azt vetítette előre, hogy szigorítások hiányában december 31-éig csaknem 11 ezer áldozatot követel majd Magyarországon az új típusú koronavírus. Emellett azt valószínűsítették, hogy a napi halálozási adat 200 fölé kúszik majd, továbbá naponta legalább 30 ezren fertőződnek meg (a nem regisztrált eseteket is beleszámolva). A novemberben életbe lépett szigorításoknak köszönhetően azonban már valamivel alacsonyabb számokat mutat a folyamatosan frissülő prognózis. Ugyanakkor a magyar számok szerencsére még nem tartanak itt, azt viszont látni, hogy szinte az ország egésze érintett már.

A célzott tesztelések miatt megugrottak a számok

Újabb 6360 embernél mutatták ki a koronavírus Magyarországon, ezzel 192 047 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – derül ki a járványügyi tájékoztató honlapra feltöltött számokból. Ez 2554-gyel magasabb szám, mint amiről egy nappal korábban beszámoltak. Az operatív törzs az oldalán jelezte, hogy az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelésen pozitív mintát produkálók is benne vannak a számokban, ennek az összesített eredménye a jövő hét elején várható. Az elmúlt 24 órában meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.

SZ. F. F.

Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)