Az adai Bálind családnak csütörtök reggel fél óra alatt leégett fél háza a Táncsics Mihály utca 11-es szám alatt. Tizenkét méter épületrész égett le: a konyha, az ebédlő, a kamra, a kazánház és a garázs vált a tűz martalékává, a többi részét a háznak nem érte akkora kár.

– Holnap látjuk majd meg, hogy mennyire károsodtak a falak, ha azokat elkezdjük takarítani a jószándékú emberek segítségével – meséli megrendülve Bálind Fanni, az anyuka. – Hat éve vásároltuk ezt a házat, nem igényeltünk rá semmiféle támogatást. Mindkettőnknek van munkahelye és saját erőből egy édes kis takaros házat varázsoltunk egy régi paraszti házból. Vert falú az eleje, ehhez építettünk egy új részt és ez égett most le. Hat éve minden évben csinálunk rajta valamit. Minden a mi ízlésünk szerint volt ebben a házban. És minden meg volt benne, ami egy korszerűbb családi házban kell: mosogatógép, szárítógép. Mi saját kezűleg lapoztunk, gletteltünk, meszeltünk, állítottuk be az ajtókat, ablakokat. Ez a mi kis fészkünk.

Fanni szerint a ház lelke égett benn a tűzben: a családi otthonnak az a része, ahol együtt vannak napközben. A szakemberek szerint a villanytűzhely okozta a rövidzárlatot. Onnan terjedt a tűz tovább.

– Semmink nem maradt, egy kanalunk, egy törlőrongyunk sem, ami egy család életében fontos. Mint minden vajdasági háziasszonynak, fel volt töltve a kamra, minden bekészítve télre négyünknek. Két mélyhűtő és egy frizsider égett benn.

Bálind Attilának és feleségének, Fanninak két fia van: a nagyobbik középiskolás, a kisebbik másodikos általános iskolás. A kisebbik szerencsére iskolában volt és nem kellett azt látnia, amit a bátyja látott. A nagyobbik fiú Szegeden jár középiskolába, de mivel ott áttértek távoktatásra, ezért most itthon volt. Szerencsére korán reggel édesapjával útnak eredtek. Hazafelé jövet látták, hogy lángokban áll a házuk.

– A 17 éves fiam végignézte, hogy ég le a házunk. Egy kisebb sokkot kapott. Nem is csoda, hiszen az ő keze munkája is benne van: velünk együtt ő is hordta a téglát, keverte a maltert, tolta a talicskát. Neki is nagyon fáj. Erős család vagyunk, túl fogjuk magunkat tenni ezen, csak most még túl nagy a sokk – mondja az anyuka.

Miközben a család két férfitagja a lángokat látva rohant haza, addigra segítség is érkezett, akinek köszönhetően nem lett oda az egész ház.

– Addigra egy nagyon jó szomszédunk is észrevette, hogy ég a ház. Hívta a tűzoltókat és maga is segíteni próbált. Dörömbölt az ablakokon, de senki sem volt otthon. Mikor erre rájött, akkor beugrott a kapu tetején. Ő mentette a menthetőt, amit még lehetett. Lángolt minden, három tűzoltó kicsi jött ki oltani. A tűzoltók szakszerűen oltották a tüzet. A ház most áramtalanítva van, tönkre ment a kazán és a kazánház is, nem lehet fűteni.

Az első szomszéd után többen is jöttek, barátok, ismerősök, jószándékú emberek, akik azonnal munkához láttak.

– Rengeteg jó ember jött segíteni, mire hazajött a kisebbik fiam az iskolából, addigra már eltakarították azt a rettenetes pusztítást, amit a tűz végzett mindössze fél óra alatt. Nem látott sok mindent, de azért ő is megsiratta. Azt kérdezgette folyamatosan, anya mi lesz most velünk… — meséli Fanni és erre már az ő hangja is elcsuklik a telefonban.

A család most Fanni szüleinek a házába költözött be ideiglenesen, éppen alvásra készülődtek a beszélgetésünk előtt. Remélik, minél előbb hazaköltözhetnek.

A helyiek adománygyűjtésbe kezdtek a bajba jutott család számára, amelynek főleg építési anyagra és pénzadományra van szüksége.

– Kegyetlenül hangzik ez a mai világban, de pénzre van a legnagyobb szükségünk, mert ezt most önerőből nem tudjuk a mi két fizetésből helyrehozni. Azt szeretnénk, ha a fészünk újra egy takaros fészek lenne, nem egy kísértetház. Ruhára és hasonlókra nincs szüksége a családnak, mert azokat időben kidobálták, megmentették a tűz elől. Nem akarunk halmozni, nincs is hová tennünk.

 

Aki szeretne segíteni a családnak az a kiralyakos@yahoo.com paypall azonosítóra küldheti külföldről a felajánlását. Szerbiából a pénzadományokat a következő folyószámlára lehet befizetni a Banca Intesa banknál: 160-5600100477411-32.

A leégett családi ház